26/07/2017 Notícia

Troben als Pirineus un bolet en perill d’extinció

Comparteix

Una expedició científica liderada per Bernat Claramunt descobreix per primera vegada aquesta espècie a Andorra. Fins ara només ha estat citada cinc vegades a Catalunya.

Hygrocybe_spadicea (M. Krikorev)
El bolet d'Hygrocybe spadicea, en un prat a Suècia. Autor: M. Krikorev. Font: The Global Fungal Red List

Hygrocybe spadicea és una espècie prou estesa pel centre i nord d’Europa. No obstant, la troballa del passat 13 de juliol a Ordino és la primera que es registra a Andorra, i només havia estat documentada en cinc ocasions anteriorment a Catalunya. L’equip que va trobar el fong correspon a l’expedició científica Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees de l’EarthWatch Institute, liderada per l’investigador del CREAF i la UAB Bernat Claramunt, i en la qual hi participa el CENMA i rep el suport d’Andorra Turisme i el Comú d’Ordino.

Aquesta espècie de fong, de baix interès culinari, forma un bolet amb barret marronós i lluent (d’aquí li ve el nom llatí, que vol dir ‘cap humit i de color marronós’), amb unes làmines i un peu d’un viu color groc. Amb una altura d’e 4 a 7 cm i un barret de 3 a 7 cm de diàmetre, és una espècie pròpia de prats i pastures alpins calcaris i s’alimenta descomponent la matèria orgànica del sòl.

“És difícil dir si un fong és present en una zona o no. O es fa amb tècniques moleculars d’anàlisi del sòl, o només podem saber si hi és quan veiem el bolet. Molts bolets no surten cada any, només quan les condicions els són propicies per a fer-ho. Per tant, és probable que aquesta espècie estigués ja al terreny sense que s’hagués pogut detectar la seva presència”, explica Manel Niell, micòleg i tècnic del CENMA i de les expedicions de l’EarthWatch.

braungebersaftling (mushroomobserver.org CC BY-SA 3.0)

Hygrocybe spadicea és, com d’altres espècies del seu gènere (Hygrocybe spp.), una bona indicadora del nivell d’antropització d’un territori. Tenint en compte això, i el baix nombre de cites que hi ha, aquest fong es considera en perill d’extinció, o com a mínim en clara regressió. “Es veu amenaçada per l’efecte de fertilitzants artificials (és especialment sensible a alts nivells de nitrogen al sòl), i la desaparició dels prats i augment dels matollars per culpa de la reducció de la ramaderia”, comenta Bernat Claramunt.

De fet, a la llista vermella dels fongs de la Península Ibèrica és una espècie catalogada com a ‘amenaçada’, i als Pirineus aragonesos està prohibit collir-lo. “I a la llista vermella dels fongs del departament francès de Midi-Pyrénées es cataloga Hygrocybe spadicea com ‘en perill’, és a dir amb extensió i ocupació de l’espècie petita, fragmentada, i amb poblacions en disminució per alteració de l’hàbitat”, puntualitza Niell.

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?