20/06/2018 Notícia

Vols saber quins líquens pots trobar al teu institut i ciutat? Apunta't al LiquenCity!

Comparteix

El projecte LiquenCity busca centres educatius de Barcelona i Madrid i de l'arc metropolità que vulguin col·laborar en el mapatge i identificació dels líquens que viuen a la ciutat i aprendre la relació d'aquest éssers vius amb la contaminació de l'aire.

Font: Pxhere (CC0)
Font: Pxhere (CC0)

El CREAF i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) lideren el projecte LiquenCity a Barcelona, una iniciativa de ciència ciutadana sobre líquens i contaminació de l'aire que arranca aquest estiu gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. El projecte també es durà a terme a Madrid i allà està liderat pel Real Jardín Botánico (RJB-CSIC) i el Nodo Nacional de Información en Biodiversidad (GBIF.ES). Per ara, la iniciativa busca la col·laboració d'un mínim de 10 centres educatius d'ESO, batxillerat i formació professional que vulguin participar-hi de cara al setembre, quan es posarà en marxa el projecte. L'objectiu del LiquenCity és conèixer la qualitat de l'aire a través d'aquests organismes bioindicadors i sensibilitzar la població dels efectes dels contaminants atmosfèrics.

A través de la plataforma Natusfera, volem que els grups d'escolars aprenguin a identificar líquens tant a les escoles com al barri on viuen. "Durant el projecte l'alumnat aprendrà que algunes espècies de líquens són bioindicadores, perquè només creixen on l'aire està molt net. D'aquesta manera prendran consciència dels efectes dels contaminants de l'aire en els éssers vius i en la seva pròpia salut", explica Pau Guzmán, tècnic de Natusfera i del CREAF.

Per ajudar en la identificació dels líquens, el CREAF i l’ICM oferiran tallers, manuals i fitxes als centres educatius de Barcelona amb la metodologia i les claus per identificar les espècies de líquens urbans més comuns . A més, les observacions que els escolars pugin a Natusfera seran revisades per un equip d'experts de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio-UB) que validaran la seva identificació.

Si esteu interessats en participar i/o necessiteu més informació podeu enviar un correu electrònic a p.guzman@creaf.uab.cat.

Més informació sobre el projecte.

Notícies relacionades

Notícia
COP16 image
Notícia

COP16, un pas més però amb un rerefons de frustració

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!