Olga Margalef Marrasé
Sóc llicenciada en Geologia per la Universitat de Barcelona (2008), màster en Canvi Global per la Universitat Menéndez y Pelayo (IMEDEA CSIC) i màster en formació de professorat de secundària per la Universitat Internacional de la Rioja. Em vaig doctorar en Ciències de la Terra per la Universitat de Barcelona (2004). Actualment sóc professora lectora de la Facultat de Ciències de la Terra d’aquesta universitat i investigadora del CREAF.
Vaig dur a terme la meva tesi al centre Geo3BCN-CSIC, centrada en l’ús de l’estratigrafia, geoquímica i indicadors biològics per reconstruir canvis ambientals i climàtics del passat a partir de registres de llacs i torberes. Com a investigadora postdoctoral m’he dedicat a estudiar el cicle fòsfor i altres nutrients del sòl sota controls hidrològics i geomorfològics i sota els efectes del canvi climàtic i global. En particular, la meva recerca s’ha centrat en el cicle del fòsfor en sòls tropicals i en estudiar els canvis geoquímics i geomorfològics ocorreguts en torberes de zones àrtiques i subàrtiques degut a la desaparició del permagel. La meva trajectòria com a investigadora m’ha dut a realitzar estades a la Universitat de Minnesota (EEUU), la Universitat de Bergen (Noruega) i la Universitat de Greifswald (Alemanya) i a col·laborar amb una nodrida xarxa internacional.
He sigut professora associada al Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona entre els anys 2018 i 2021. Des de l’any 2021 treballo com a professora lectora al Departament de Dinàmica de la Terra i l’Oceà de la Universitat de Barcelona. Estic molt interessada en la comunicació científica i crec que els científics i científiques de disciplines relacionades amb el canvi climàtic podem tenir un rol important en una societat que ha d’encarar el repte de la crisi ambiental i climàtica. Des del desembre de 2022 sóc membre del Comitè d’Experts en Canvi Climàtic del Parlament de Catalunya.