BRYOELEM
Composició elemental de briòfits per investigar la competència i colonizació de plantes terrestres
L'elementoma dels organismes, o la seva composició elemental, és clau per entendre els seus trets funcionals i les interaccions amb l'entorn. El projecte BRYOELEM explora com els elementomes dels briòfits (molsa i hepàtiques) es veuen afectats per la coexistència, el context ambiental i la seva història evolutiva. Això permetrà millorar el coneixement sobre la relació entre biodiversitat i funcionament ecosistèmic.
La composició elemental dels organismes (elementoma) té un gran potencial per millorar la comprensió de com s'estructuren les comunitats, el funcionament dels ecosistemes i les seves respostes als canvis ambientals. Això es deu al fet que l'elementoma determina els trets funcionals i, per tant, les interaccions amb l'entorn. Les diferències en els elementomes entre organismes expliquen les diferències en els nínxols ecològics que ocupen.
Treballs recents suggereixen que les diferències en els elementomes entre espècies estan relacionades amb els nínxols biogeoquímics. Així, les comunitats diverses optimitzarien l'ús dels recursos ambientals mitjançant la partició de nínxols. No obstant això, hi ha poques proves empíriques d'aquesta hipòtesi, especialment basades en l'elementoma d'organismes sencers. Els briòfits, per la seva simplicitat, permeten analitzar l'elementoma complet, a diferència de les plantes vasculars. A més, estudiar la història evolutiva dels seus nínxols biogeoquímics permet comprendre millor la colonització terrestre de les plantes.
BRYOELEM avaluarà aquesta hipòtesi mitjançant l'estudi dels elementomes de briòfits. Els objectius inclouen:
- Avaluar canvis en els elementomes deguts a la coexistència i el context ambiental (p. ex., eutrofització).
- Determinar els nínxols biogeoquímics segons l'hàbitat i trets funcionals.
- Explorar la seva història evolutiva.
Els resultats poden millorar la comprensió dels mecanismes darrere de les agrupacions biòtiques i la relació productivitat-biodiversitat, amb aplicacions en el camp biodiversitat-funcionament.
Proyecto PID2023- (PENDIENTE) financiado por MICIU/AEI /10.13039/501100011033 y por FEDER, UE.