L’Observatori metropolità de papallones mBMS (metropolitan Butterfly Monitoring Scheme) és un projecte de ciència ciutadana per obtenir dades sobre les poblacions de papallones de l’àrea metropolitana de Barcelona. El projecte es fonamenta en la participació de persones voluntàries que visiten quinzenalment els parcs i platges seleccionats. Amb aquesta informació, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pot posar en marxa estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes tan important.
Les ciutats i les seves àrees metropolitanes adquiriran un paper cada cop més rellevant en la conservació de la biodiversitat a escala local i regional. Assistim a un canvi conceptual en les zones urbanes que porta a promoure-hi el manteniment i la recuperació d’ecosistemes viables per a la conservació i millora de la biodiversitat i de les funcions ecosistèmiques associades.
Les papallones són, juntament amb els ocells i els ratpenats, bioindicadors del canvi ambiental reconeguts per la Unió Europea. Són especialment sensibles als diversos factors de canvi global, i d’altra banda, són visualment atractives i relativament senzilles d’estudiar, cosa que les fa molt populars entre els naturalistes afeccionats i professionals. Tot plegat les fa especialment adients per ser l’objectiu de projectes de ciència ciutadana encaminats a despertar l’interès per l’estudi i la conservació de la biodiversitat.
El 2019 neix l’Observatori metropolità de papallones mBMS, que intenta millorar el coneixement de la contribució de les zones urbanes i periurbanes a la conservació de la biodiversitat de papallones i de les tendències poblacionals de les diverses espècies en aquestes zones, centrar-se en uns espais de transició entre les àrees naturals i agràries i la ciutat: els parcs i les platges metropolitans.
L’mBMS està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la coordinació del CREAF i de l'Institut Metròpoli.