Interaccions atmosfera-biosfera

Les plantes emeten compostos orgànics volàtils (COVs) amb funcions clau en la seva fisiologia i ecologia. Aquests compostos influencien la química atmosfèrica, la qualitat de l'aire i fins i tot el clima. Les projeccions indiquen un augment de les emissions de COVs degut al canvi climàtic, així com un augment de la seva volatilització amb l'escalfament global. D'altra banda, l'exposició a alts nivells d'ozó estressa les plantes, alterant les emissions de COVs i reduint la seva vida útil.  

Per això, estudiar els COVs és vital per entendre les seves interaccions amb 'ozó, el NOx i altres contaminants, i el seu impacte en la qualitat de l'aire i la salut humana. Al CREAF, combinem bioquímica vegetal, ecologia i química atmosfèrica per aportar noves perspectives sobre aquests reptes.  

Les principals línies de treball del CREAF són:

  • Ecofisiologia de plantes mediterrànies: Estudiem les respostes ecofisiològiques de les plantes mediterrànies davant del canvi climàtic.
  • Emissions de COVs i canvi global: Analitzem com el canvi global afecta les emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils.
  • Contingut de COVs a les plantes: Investiguem com el canvi global pot modificar els continguts de compostos orgànics volàtils en les diferents parts de les plantes.
  • Caracterització de COVs: Caracteritzem les emissions i els continguts en terpens de plantes de diferents zones climàtiques (Mediterrània, Tropical, Boreal, etc.). 

 

Notícies relacionades

Als mitjans
Josep Barba, los arboles tambien captan metano
Als mitjans

El Periódico: Un estudio pionero desvela que los árboles también captan metano, uno de los gases que alimenta el calentamiento global