Invasions biològiques

Quin potencial té la natura de mitigar el canvi climàtic? Plantar arbres és una solució? Com podem adaptar els ecosistemes mediterranis a l'escalfament global?  Al CREAF, investiguem com mitigar els efectes del canvi climàtic i com adaptar els ecosistemes amb solucions basades en la natura, com l'agricultura regenerativa, la restauració d’ecosistemes o una gestió forestal que inclogui la dinàmica lliure i posi al centre els processos naturals. Conèixer la biodiversitat del sòl ens ajuda a restaurar i conservar la fertilitat de la terra, d’altra banda, el coneixement profund del bosc i les seves dinàmiques ens permet col·laborar amb la gestió forestal i amb la gestió dels incendis, millorant la prevenció i la recuperació post-incendi. També estudiem les espècies exòtiques invasores i els efectes de la urbanització en la conservació de la biodiversitat. Gràcies a la nostra expertesa, s'han millorat models de canvi climàtic i s'han desenvolupat estratègies d'adaptació reconegudes per l'IPCC i l'IPBES. La nostra missió és innovar per millorar la resiliència dels nostres ecosistemes. 

Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp inclouen:

  • Base de dades sobre espècies exòtiques: Recopilem informació sobre les característiques biològiques i ecològiques, l’estat d’invasió, el procediment d’introducció, els mètodes de control i la distribució geogràfica de les espècies exòtiques a Catalunya.
  • Anàlisi dels factors associats a l’èxit de les invasions: Estudiem les característiques que determinen una elevada capacitat invasora de les espècies i els factors associats a la vulnerabilitat del territori davant les invasions de plantes i animals. També estudiem la influència humana al llarg dels diferents estadis del procés d’invasió.
  • Anàlisi del risc d’invasió per a espècies concretes: Analitzem aquest risc mitjançant el desenvolupament i aplicació de protocols de prevenció de riscs d’invasores.
  • Mètodes i models predictius amb ciència ciutadana: Combinem les dades dels ciutadans amb les dades procedents d'altres fonts autoritzades, com d'entitats de seguiment o control i universitats, per crear models de predicció d'expansió d'espècies invasores, com el mosquit tigre. 

Notícies relacionades

Notícia
Achillea Paula Bruna
Notícia

Paula Bruna, premi al millor pòster d'art i ciència al 20è Congrés Internacional de Botànica