Tècnic/a

Maria Mas Navarro

Maria Mas va tenir el seu primer contacte amb les ratpenats durant la seva llicenciatura a la Universitat Autònoma de Barcelona, concretament durant les seves pràctiques al Museu de Granollers. Allí va establir les bases de la seva futura carrera professional i la seva trajectòria al món acadèmic sobre l'ecologia i la biologia de les ratpenats. Va decidir continuar el seu aprenentatge científic desenvolupant la seva tesi de màster centrada en l'estratificació vertical de ratpenats insectívors a l'Amazònia Central supervisada pel Dr.

Maria Mas va tenir el seu primer contacte amb les ratpenats durant la seva llicenciatura a la Universitat Autònoma de Barcelona, concretament durant les seves pràctiques al Museu de Granollers. Allí va establir les bases de la seva futura carrera professional i la seva trajectòria al món acadèmic sobre l'ecologia i la biologia de les ratpenats. Va decidir continuar el seu aprenentatge científic desenvolupant la seva tesi de màster centrada en l'estratificació vertical de ratpenats insectívors a l'Amazònia Central supervisada pel Dr. Cristoph Meyer i el Dr. Adrià López-Baucells. Durant els anys següents, va centrar tota la seva atenció i dedicació a aprendre els intricats secrets de la vida de les ratapinyades, desenvolupant les seves habilitats en bioacústica i una àmplia varietat d'altres tècniques de mostreig de camp.

Maria va completar el seu doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2023, estudiant la relació de les ratapinyades a les zones humides en un context de canvi climàtic. El seu treball es basa en el Delta de l'Ebre, un dels deltes més grans d'Europa Occidental, amb un fort èmfasi en la bioacústica. El seu objectiu és avaluar les llacunes de coneixement sobre la interacció entre ratpenats i aiguamolls i la importància d'aquests hàbitats amenaçats durant alguns períodes específics rellevants, com la hibernació. Els seus primers resultats es van publicar recentment a "Mammal Review", i va rebre un premi a la segona millor presentació durant el simposi BritBats.

Actualment, Maria és la coordinadora principal de l'Atles de Mamífers de Catalunya des del 2022. Aquest projecte, fundat per l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya (OPNB), se centra en la recollida de dades de fauna salvatge a través de la ciència ciutadana. L'objectiu principal de l'Atlas és obtenir una distribució actual dels mamífers durant un període determinat (mínim de tres anys) mitjançant un protocol estandarditzat.

També col·labora en diversos projectes del Grup de Recerca de Ratpenats del Museu de Ciències Naturals de Granollers, contribuint a la conservació de les ratapinyades tant a nivell nacional com internacional. Col·labora al Programa de Seguiment de Ratpenats i com a dissenyadora gràfica a la revista 'Journal of Bat Research & Conservation'. La seva principal línia de recerca està marcada per un profund interès en el comportament de les ratapinyades i la seva conservació entesa a través de l'estudi de l'ecolocalització de les ratapinyades.