News

25 anys d’història del CREAF

Share

Aquest any 2013 el CREAF celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. Durant aquest quart de segle, el centre ha crescut i evolucionat pas a pas fins a convertir-se en el que és ara: un centre de recerca de referència en ecologia terrestre que aporta coneixement científic d’avantguarda als reptes mediambientals més grans i complexos  que afronta la societat del S.XXI.

Logotip dels 25 anys del CREAF
Logotip dels 25 anys del CREAF

Des dels inicis del centre, el creixement a nivell científic ha anat acompanyat a cada moment d’un recolzament institucional cabdal. Avui en dia, el CREAF depèn orgànicament del Departament de Territori i Sostenibilitat. Així mateix, per part de la mateixa Generalitat rebem el suport del Departament d’Economia i Coneixement, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  (a través de la direcció de Medi Natural i Biodiversitat)  i del Departament d’Interior (representat per la direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis). D’altra banda,  organismes públics de gran renom científic com són l’IRTA, les Universitats Autònoma i de Barcelona, l’IEC  i des de fa cinc anys el CSIC, son membres del nostre Patronat i companys de viatge d’aquesta llarga història.

Celebrar una efemèride tant important en un context de crisi com l’actual és un repte difícil, les inversions en recerca han disminuït considerablement i no es veu, de moment, un horitzó gaire esperançador.

El CREAF és optimista i està treballant per adaptar-se a un context difícil, cercant noves estratègies de captació de fons a nivell europeu, trobant vies d’expansió a nivell nacional i internacional, especialment en relació al sector privat, i donant prioritat a la seva visibilitat.

Tot i això, el centre ha posat en marxa estratègies de captació de fons, internacionalització i foment de la seva visibilitat. Els resultats, de fet, ja es comencen a evidenciar.  A nivell de difusió el centre està àmpliament present als mitjans de comunicació nacionals, ha tingut una molt bona rebuda a les xarxes socials i els seus experts comencen a ser interlocutors i persones de referències per contrastar i aportar informació sobre temes ambientals que preocupen a la societat. D’altra banda, arrel del lideratge del projecte MONTES- CONSOLIDER s’han pogut consolidar connexions nacionals amb desenes d’institucions de recerca d’arreu del país. En la mateixa línea, el centre ha iniciat una estratègia de captació d’investigadors vinculats a altres centres per conformar una xarxa d’investigadors associats que ara mateix ja compta amb persones de sis entitats de recerca del país.

A nivell internacional, el 2011 es va donar el tret de sortida al primer projecte europeu liderat pel CREAF, el projecte GEOVIQUA. Des d’aleshores, el centre s’ha enfocat en desenvolupar una estratègia sòlida per augmentar la seva presència a nivell europeu i mediterrani. Sens dubte, la posada en marxa de la oficina de captació de fons europeus ha estat un fet clau per iniciar un nou camí. Entre d’altres, les accions d’internacionalització han permès entrar a formar part de plataformes de recerca europees estratègiques, millorar el nostre reconeixement científic a la conca mediterrània, proposar investigadors com a experts en temàtiques clau per la Comissió Europea i, sobretot, augmentar la nostra participació en programes europeus de R+D+i, mobilitat d’investigadors i excel·lència investigadora. Els propers anys el centre seguirà en aquesta línea prioritzant la millora de la visibilitat a nivell europeu, posicionant el seu lideratge científic al Mediterrani i alineant els seus interessos amb els de la UE.

El reconeixement creixent a nivell nacional i internacional ha anat acompanyat d’una recerca científica i d’uns resultats cada cop més excel·lents.

El Comitè Científic Internacional, format per personalitats líders en la recerca en ecologia terrestre, va destacar en la seva avaluació a finals del 2012 que els resultats de la recerca del CREAF estaven contribuint directament a construir un món millor i a salvar-lo de la pèrdua del capital ambiental del que tots depenem.  A més, van considerar que el centre comptava amb científics d’una expertesa excepcional  en estudis d’ecologia i a nivell de processos, així com amb una dotzena de perfils de recerca qualificats com a “top profiles” molt prestigiosos i reconeguts a tot el món.

Els experts internacionals van valorar igualment que la producció científica del CREAF en els darrers cinc anys ha inclòs descobriments de gran interès en els camps de la biodiversitat i el canvi global, i que s’ha produït una gran quantitat d’informació científica robusta i molt rellevant sobre ecologia terrestre i interaccions entre la terra i l’aire. Aquesta valoració ha culminat aquest 2012 amb un rècord de publicacions científiques en revistes indexades que puja fins a les 123 publicacions, tres quartes parts d’elles publicades en revistes d’impacte situades al primer quartil.

Així doncs, el CREAF ha viscut una transformació sense precedents, des de la seva creació l’any 1988 i sobretot durant els últims anys, que l’està duent a una altre esfera de qualitat i volum de ciència. Aquest és el camí a seguir i que ens ha de dur a ser un centre d'investigació pioner i reconegut internacionalment. Seguirem lluitant els propers anys perquè això esdevingui una realitat.

Bones vacances d'estiu,

Javier Retana, director del CREAF

1 d'Agost de 2013

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

News
News

Rising atmospheric CO2 could widen inequalities in rice production between high- and low-income countries