La finca pilot d'agricultura regenerativa del CREAF ‘Planeses’ rep el premi PITA per la seva innovació
L'edició 2023 de premis PITA, que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de Ruralcat, guardonen a Planeses com una de les finques que apliquen un dels models agroalimentaris més innovadors a Catalunya: l'agricultura regenerativa. L'investigador del CREAF Marc Gràcia duu a terme la seva recerca a Planeses des de l'any 2016, quan va decidir provar els beneficis del model regeneratiu des d'un punt de vista científic. Ho va fer a través del projecte Life-Polyfarming. En només uns anys ha demostrat el seu potencial per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.
I en què consisteix aquest tipus d'agricultura? És un concepte nou i innovador basat a alimentar de manera natural les plantes i utilitzar només els recursos de la terra per a fer-ho. No es tracta de tornar al passat, sinó tot el contrari, incorporem tot el coneixement científic que tenim avui dia sobre com funciona el sòl i la nutrició de la vegetació. Les pràctiques que proposa aquest model, i que s'apliquen en Planeses, es caracteritzen per eliminar la llaurada, que trenca l'estructura del sòl; mantenir la coberta vegetal, per a no deixar la terra nua i prevenir la seva erosió; augmentar la diversitat i la producció de plantes; combinar l'agricultura i la ramaderia, emprant els animals de pastura per a fertilitzar la terra, alhora que els animals gaudeixen d'una bona alimentació; planificar un millor aprofitament de l'aigua; i evitar utilitzar maquinària pesant, fertilitzants, pesticides i abonaments químics per a no deteriorar el sòl, ni dependre de les grans empreses agroquímiques.
En només uns anys l'agricultura regenerativa ha demostrat el potencial per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.
Els premis PITA posen en valor precisament la innovació per part de projectes, empreses o persones que facin servir noves tècniques per a conrear la terra, produir aliments o gestionar el bestiar. Un altre dels criteris amb més pes és que minimitzin l'impacte ambiental i que siguin econòmicament viables. "Estem orgullosos d'aquest reconeixement al nostre treball", explica Marc Gràcia.
Quatre finques referents a Catalunya
Recentment, el CREAF també ha començat el projecte Regenera.cat, que té un doble objectiu, d'una banda, ajudar a estendre l'agricultura regenerativa a Catalunya i, per un altre, avaluar els seus beneficis en matèria de fertilitat del sòl, pol·linitzadors, capacitat d'emmagatzemar carboni atmosfèric i aigua i altres aspectes econòmics i socials. Per a fer-ho possible, el projecte inclou quatre finques pilot que treballen en diferents tipus i escales de producció, entre elles Planeses, Verdcamfruits i família Torres.