News

Detectem per primer cop la papallona ‘faune gran’ en un parc urbà de l’AMB

Responsable de xxss i nous formats

Verónica Couto Antelo

Apassionada per la ciència, la divulgació sobre canvi climàtic i global i l'anàlisi dels moviments socials i de justícia climàtica. De formació biòloga amb menció en biodiversitat (UB, 2015), però exercint des dels
Share

A través de l’Observatori metropolità de papallones mBMS, que coordinem amb l’Institut Metropoli i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), hem detectat dos exemplars de faune gran (Hipparchia fagi) al parc de la Costeta de Begues, al Baix Llobregat. Es tracta d’una espècie que viu als boscos d’alzines, roures i pinedes i també matollars de les zones naturals de l’àrea metropolitana, però fins ara no es tenia coneixement que entrés als parcs i jardins de les urbs. 

Una troballa imprevista 

El faune gran no estava en la llista d'espècies que podien arribar als parcs i jardins de les ciutats en algun moment

Des de fa cinc anys, l’mBMS fa un seguiment de les papallones metropolitanes a través de voluntaris i voluntàries i personal tècnic especialitzat per saber quina és la biodiversitat d’aquests pol·linitzadors que viuen a les nostres ciutats. A l’inici del projecte es va fer la llista d’espècies “esperables” en aquestes zones metropolitanes, espècies que tard o d’hora s’esperava acabar trobant, però que encara no havien aparegut. La sorpresa del fauna gran ha estat doble: no només no havia aparegut altres anys, sinó que tampoc estava a la llista d’espècies esperables.   

“Les poblacions de papallones d’algunes espècies tenen densitats molt baixes, així que a vegades poden estar presents en una zona sense ser detectades. És possible que sigui el que ha passat amb el faune gran, però també cap la possibilitat que hagi decidit penetrar per primer cop als parcs metropolitans. Com que no tenim dades històriques en aquestes zones urbanes, no podem saber-ho. Ha estat una gran sorpresa!", explica el coordinador tècnic i de comunicació de l’mBMS, Pau Guzmán. 

Imatge: Mauro Fioretto. iNat CC-BY-NC

Sobre el faune gran 

El faune gran viu en zones arbòries i freqüenta la fruita madura i els exsudats dels arbres.En parcs i jardins urbans és la primavera vegada que es detecta en els darrers 5 anys.

L’Hipparchia fagi és una espècie típica d’ambients mediterranis, que es pot veure des de finals de juny fins a començaments d’octubre. No visiten gairebé mai flors perquè se senten més atretes per la fruita madura i els exsudats dels arbres. 

Es tracta d’una papallona molt arborícola, on es camufla molt bé a l’escorça dels arbres amb les ales plegades; té una coloració i uns dibuixos que li permet mimetitzar-s'hi a la perfecció. També requereix d’algunes gramínies per posar-hi els ous, com per exemple l’Avenula pratensis i la Festuca sp. 

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

Report
Report

What is an urban forest?