News

El CREAF i la FEEC fan una crida a excursionistes per vigilar la salut dels boscos

bosc_alertaforestal_sentinellesdelbosc
Responsable de xxss i nous formats

Verónica Couto Antelo

Apassionada per la ciència, la divulgació sobre canvi climàtic i global i l'anàlisi dels moviments socials i de justícia climàtica. De formació biòloga amb menció en biodiversitat (UB, 2015), però exercint des dels
Share

Les persones que estimen la natura i que fan excursions pel bosc acostumen a ser grans observadores: es miren els arbres, se n’adonen si els han caigut les fulles, veuen quan la processionària està menjant els pins o que unes erugues verdoses roseguen boixos. Per això, el CREAF i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) volen aprofitar aquest bon ull de les excursionistes per integrar-los dins de la iniciativa de ciència ciutadana AlertaForestal, que segueix l’estat de salut dels boscos des del 2017. El nou projecte rep el nom de ‘Sentinelles del bosc’, el qual està finançat per la FECYT i permetrà que les persones grans observadores de la muntanya puguin participar en tallers i enviïn fotografies quan fan excursions de boscos afectats per sequera, eruga del boix o processionària a la web-app d’AlertaForestal. Al mateix temps, aquestes persones tindran la possibilitat de participar en tallers i rebran formació per part dels experts i expertes sobre algunes d’aquestes problemàtiques dels boscos de Catalunya. 

Mireia Banque CREAF

“És molt important tenir una ciutadania conscienciada, formada, involucrada i mobilitzada per  cuidar la natura; per això els projectes de ciència ciutadana són tan clau”.

MIREIA BANQUÉ, investigadora del CREAF i coordinadora del projecte.

Els tallers del projecte estan en plena fase de creació i comptem amb la mà d’experts i expertes en les diferents alertes forestals i membres de la FEEC per debatre conjuntament quina és la millor manera de transmetre aquest coneixement als excursionistes. “Estem cocreant aquests tallers perquè siguin un espai on puguem parlar sobre les problemàtiques que afecten els boscos i donar informació de qualitat sobre les espècies, la seva ecologia, etc. i com està tot plegat relacionat amb el canvi climàtic”, apunta Banqué.

Converteix-te en sentinella! 

Per ser els nostres ulls al bosc només cal observar, fotografiar i compartir!

Si et ressona tot plegat, fes-te voluntari i converteix-te ja en sentinella del bosc per AlertaForestal. Per ser els nostres ulls al bosc només cal observar, fotografiar i compartir: observa l’entorn quan passegis pel bosc. Quan trobis un paisatge afectat per sequera, processionària del pi o eruga del boix fes una fotografia horitzontal on apareguin com a mínim 10 arbres. Comparteix l’observació a l’app o web-app perquè la puguem revisar i incloure-la a la base de dades del projecte.

La iniciativa de ciència ciutadana Alerta Forestal, que recull des del 2017 les afectacions dels nostres boscos i permet a les científiques de l’equip dibuixar un mapa de l’estat de les masses forestals i així poder-ne estudiar la seva dinàmica. 
 

Sentinelles del bosc - AlertaForestal CREAF

 

 

Related news

Report
Report

What is an urban forest?

News
News

Trees capture methane from the atmosphere thanks to microorganisms that live in their bark

News
News

Extensive land use: the best strategy for reversing rural depopulation and protecting nature