Fenologia i distribució d’espècies
Avui el canvi climàtic i l’impacte dels humans, altera la fenologia i la distribució de les espècies, canvia la manera com les espècies s’organitzen i interactuen. Quins efectes pot tenir una caiguda prematura de les fulles? Com afecta al cicle del carboni? I si la sortida de les flors no coincideix amb el dels pol·linitzadors?
Analitzem aquests canvis, monitoritzem la biodiversitat i estudiem la resiliència dels ecosistemes i la seva capacitat d’adaptació. L’objectiu és desenvolupar eines per anticipar-nos, per conservar la natura i els serveis ecosistèmics i mantenir així un planeta habitable.
Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp són:
- Canvis en composició i estructura dels boscos: Caracteritzem els canvis recents per millorar la modelització de la seva resposta als canvis ambientals.
- Límits fisiològics i distribució de la vegetació: Estudiem els límits fisiològics de les plantes enfront de l'estrès i com els canvis ambientals afecten la distribució de la vegetació.
- Influència dels gradients ambientals: Analitzem com els gradients ambientals (altitudinals, climàtics, de paisatge) impacten la distribució i la fenologia dels organismes.
- Genètica de poblacions, espècies exòtiques i pol·linitzadors: Desenvolupem models de distribució per preveure els efectes del canvi climàtic sobre l'estructura genètica de les poblacions, avaluem la capacitat invasiva d’espècies exòtiques i els seus impactes, i estudiem la variabilitat i les interaccions de les comunitats de pol·linitzadors.