19/11/2024 Notícia

Més de 200 espècies de plantes han florit quan no els tocava durant el darrer any a Catalunya

Ametller amb la primera flor oberta el 8 de novembre a Torrelles de Foix (Alt Penedès). L'ametller hauria de treure flors entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple de segona floració d'aquesta tardor. Autora: Àngela Llop (Voluntària RitmeNatura)
Tècnic/a de comunicació

Gerard Gaya Gas

Sóc Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental per la Universitat Pompeu Fabra-BSM (2021) i estic graduat en Biologia ambiental amb una menció en Biologia Animal per la Universitat Autònoma
Comparteix

Quan veiem una planta florida, rarament ens plantegem si la presència de les seves flors és normal o no per a aquella època de l’any. Ens limitem, si es dona el cas, a fer-li una foto, pujar-la a les xarxes i gaudir dels seus colors i la seva olor. Les plantes, però, són molt més complexes del que tendim a pensar. Segons les dades de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, amb suport del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), 214 espècies de plantes han florit quan no els tocava a Catalunya entre juliol de 2023 i juny de 2024 a causa de l’escalfament global. Arbres fruiters, vinya, estepes, roselles, esbarzers, ginestes, malves, etc. han patit avançaments florals, així com períodes de segones floracions en una estació de l’any que no correspon -algunes plantes han confós la tardor i la primavera-. Concretament, les espècies que han estat més citades durant aquest període florint quan no els tocava han estat la ginesta, la calcida blanca, el bruc d’hivern, la prunera i la sempreviva. Pel que fa a aquesta tardor, la tendència s’ha mantingut i des de mitjan setembre s’ha tornat a detectar gairebé 60 espècies traient flor quan no els tocava.

Per fer un seguiment d’aquesta situació de la mà de la conscienciació ambiental, l’observatori ciutadà RitmeNatura engega aquest curs 2024/25 un nou projecte, FenoRural, que fa una crida a la participació de la població de zones rurals i permetrà visitar diversos instituts d’aquestes regions per tal d’intentar rebre dades fenològiques d’arreu de Catalunya durant els pròxims dos anys.

Més afectacions al litoral

Tot i que el canvi climàtic afecta de manera molt desigual segons la zona, s’ha vist plantes amb flors fora de la seva època habitual a gran part de Catalunya. El voluntariat de RitmeNatura ha registrat anomalies en 35 comarques i 138 municipis diferents entre juliol de 2023 i juny de 2024.

“En concret, les comarques amb major percentatge de floracions anòmales són el Baix Empordà, el Montsià i el Tarragonès, on aproximadament una de cada deu observacions fenològiques recollides mostrava una floració fora de l’època habitual. En canvi, hi ha deu demarcacions on no hem rebut ni una sola notificació de flors a destemps tot i tenir-hi força dades” explica Gerard Gaya, tècnic de l’observatori RitmeNatura del CREAF.

De fet, tenim molta informació i voluntariat en algunes regions, però en altres ens manca participació ciutadana. Volem solucionar aquesta descompensació per poder tenir un volum de dades important i homogeni a tot Catalunya. Per això potenciem projectes de ciència ciutadana que arribin fins a l’últim racó del país

Mapa amb el percentatge de floracions anòmales respecte el total de dades fenològiques recollides pel voluntariat de RitmeNatura per comarques entre juliol 2023 i juny 2024. Autoria: observatori RitmeNatura del CREAF.

Mapa amb el percentatge de floracions anòmales respecte el total de dades fenològiques recollides pel voluntariat de RitmeNatura per comarques entre juliol 2023 i juny 2024. Autoria: observatori RitmeNatura del CREAF.

Mapa dels municipis de Catalunya on el voluntariat de RitmeNatura ha citat alteracions fenològiques entre juliol 2023 i juny 2024. Autoria: observatori RitmeNatura del CREAF.

Mapa dels municipis de Catalunya on el voluntariat de RitmeNatura ha citat alteracions fenològiques entre juliol 2023 i juny 2024. Autoria: observatori RitmeNatura del CREAF.

Fenologia al món rural

Per tal d’arribar a detectar aquests canvis fenològics en tot el territori català, l’observatori RitmeNatura del CREAF i la xarxa FenoCat de l’SMC estan impulsant el projecte FenoRural. Aquesta iniciativa de dos anys, finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, busca promoure la participació ciutadana al medi rural per estudiar els efectes del canvi climàtic mitjançant l’observació fenològica. Així doncs, potenciarà la cultura científica apropant la ciència a la societat perquè aquesta entengui que és un recurs del qual pot disposar i formar-ne part.

L’equip de FenoRural desenvoluparà tallers educatius i se sumarà a fires i festes locals relacionades amb esdeveniments fenològics (floracions, collites, etc.) per tal de donar a conèixer el poder de la ciència ciutadana i els efectes del canvi climàtic en l’àmbit rural. Encara hi ha lloc per a instituts d’educació secundària de fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per impartir-hi formacions gratuïtes. Qualsevol docent o persona interessada pot contactar amb aquest projecte.

VULL APUNTAR-ME

Natura i ciència ciutadana

La fenologia és la branca científica que descriu i estudia la relació entre el clima i els cicles naturals de les espècies (floració de plantes, maduració de fruits, caiguda de fulles, migracions d’animals, etc.). Quan s’altera molt la temperatura i el règim de precipitacions, com està passant els darrers anys, alguns d’aquests calendaris naturals es veuen alterats per la confusió estacional de les espècies. L’observatori RitmeNatura estudia aquestes afectacions gràcies a la col·laboració de voluntaris i voluntàries, el que es coneix com a ciència ciutadana.

“El recull de floracions anòmales de l’últim any no només demostra els efectes del canvi climàtic, sinó que destaca la importància de les aportacions puntuals del nostre voluntariat." comenta Ester Prat, coordinadora de l’Observatori.

Una única fotografia d’un ametller florit ara al novembre ja ens certifica el seu avançament fenològic, per exemple

"Tot i això, les observacions més valuoses són les recurrents, quan un voluntari o voluntària apadrina una planta o arbre i ens explica com va canviant al llarg de diversos mesos” conclou Prat. Aquestes observacions recurrents són les que fan, per exemple, els observadors i observadores de la Xarxa Fenològica de Catalunya (Fenocat) del Servei Meteorològic de Catalunya.

Perera florida el 5 d’octubre a Castellbell i el Vilar (Bages). La perera hauria de treure flors entre abril i maig; l’ametller, entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple clar de segona floració d’aquesta tardor. Autora: Clàudia Fernández (Voluntària RitmeNatura)

Perera florida el 5 d’octubre a Castellbell i el Vilar (Bages). La perera hauria de treure flors entre abril i maig; l’ametller, entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple clar de segona floració d’aquesta tardor. Autora: Clàudia Fernández (Voluntària RitmeNatura)

Notícies relacionades

Opinió
Feines de recuperació de l’interior del Molí de’n Torrella. Autor: Carlos Pérez de Rozas (AHS)
Opinió

Per l’adaptació

Notícia
A banda dels mecanismes de finançament, seria molt bona notícia que la COP29 impulsi i atorgui notorietat al Global Goal on Adaptation. Imatge: CREAF.
Notícia

Finançament climàtic, el repte que es perpetua a la COP29

Als mitjans
DANA Valencia
Als mitjans

Annelies Broekman parla sobre què hi ha darrera la DANA, COP16 i com Renaturalitzar-nos