23/04/2025 Notícia

Els llibres que recomana el CREAF per aquest Sant Jordi

Llegir és una manera diferent de veure el món. És parar atenció al que ens envolta des d’altres veus, altres mirades. És deixar que les paraules germinin dins nostre i que les històries ens ajudin a entendre millor la vida, les persones i la natura que ens envolta.  

Al CREAF, que vivim amb un peu constant en l’ecologia i en la natura en general, sabem que les lectures tenen el poder de transmetre fàcilment el coneixement científic, de despertar consciències i de transformar la nostra manera de viure i entendre el planeta que habitem. Per això, aquest Sant Jordi us volem recomanar alguns llibres que ens han deixat empremta.

La casa más lejana, de Henry Beston

La casa más lejana

Un llibre que ens ajuda a recuperar la fascinació pels petits detalls, trobar un univers al vent, les onades, els colors de la sorra o l'instint de les aus migratòries. El millor llibre si necessites tranquil·litat i escapar-te d'aquesta voràgine de guerres, incertesa i pressa.

Límits. Ecologia i llibertat, de Giorgos Kallis

Límits, Giorgos Kallis

Reflexiona amb una mirada ecologista la situació d'escassetat d'energia, aigua i recursos a escala mundial i ho fa a partir del concepte de “Límit”. Com s’entenen avui dia els límits que té el planeta, té límits la Terra? És correcte parlar de límits? Com els hem d’entendre?

Laudatio Naturae. 50ª aniversario Joaquín Araújo, d'Antonio Muñoz Molina, Alicia Puelo, Raúl Tapia, María Novo, entre d'altres

Laudatio Naturae

És un llibre amb una escriptura molt cuidada, molt emotiu i d’una bellesa important. La temàtica és molt diversa, ja que cada autor/a centre la seva ofrena literària cap a Joaquín Araújo des d’una òptica diferent. Frase del mateix Joaquín: “Resulta ineludible elegir: ser como el bosque o ser como el aserradero...”

Braiding sweetgrass: indigenous wisdom, scientific knowledge and the teachings of plants, de Robin Wall Kimmerer 

BRAIDING SWEETGRASS: INDIGENOUS WISDOM, SCIENTIFIC KNOWLEDGE AND THE TEACHINGS OF PLANTS de ROBIN WALL KIMMERER

Braiding Sweetgrass explora les relacions entre humans i la Terra, es centra en la funció de les plantes i la botànica en les tradicions indígenes de Nord Amèrica. Un llibre per deixar-se endur i gaudir de la combinació de ciència, tradicions, mitologia i història natural.

¿De dónde son los camellos? Creencias y verdades sobre las especies invasoras, de Ken Thompson

De donde son los camellos

Una història molt interessant i dinàmica sobre les espècies autòctones, natives i invasores, i sobre la fina línia que les separa.

La planta del mundo, de Stefano Mancuso

La planta del mundo

Stefano Mancuso ens explica de forma didàctica meravelloses històries amb els arbres com a protagonistes. La Terra és un món verd, és el planeta de les plantes. I les seves aventures estan inevitablement lligades a les nostres!

Canto jo i la muntanya balla, d'Irene Solà

Canto jo i la muntanya balla

Aquest llibre per mi representa la devastadora i subtil naturalesa, i la seva relació amb els éssers humans. És molt bonic de llegir, voldràs rellegir-lo diverses vegades.

El viento en los sauces (The wind in the willows), de Kenneth Grahame

El viento de los sauces

Vaig llegir aquest llibre amb 12 anys i em va tornar boig. És una lectura ideal per a qualsevol petit entusiasta de la natura, i per als adults també!

Memorias de un primate, de Robert Sapolsky

Memorias De Un Primate

L'autobiografia d'un neurocientífic que estudia la relació entre l'estatus social dels babuïns i la salut de cada individu. Molt interessant i, sobretot, molt divertit. Sapolsky posa molta salsa al llibre explicant la seva experiència personal durant més de 20 anys de mostreig a l'Àfrica, amb molt de sentit de l'humor i sense cap mena de vergonya a confessar vivències ridícules que demostren que els gurús no són déus, sinó simples persones i les seves circumstàncies.

¿Tenemos suficiente inteligencia para entender la inteligencia de los animales?, de Franz de Waal

Tenemos suficiente inteligencia para entender la inteligencia de los animales

Un exercici de revisió que revela com hem construït, des de la Ciència, els nostres propis mites sobre la intel·ligència dels animals. Molt interessant perquè posa sobre taula com hem anat dissenyant experiments sobre etologia amb la voluntat encoberta (o inconscient) de demostrar que som superiors a la resta d'animals, pràcticament en tot. I també perquè mostra com s'han acabat desmuntant o corregint alguns experiments al llarg del temps, canviant la nostra visió del que els animals són capaços de fer.

El primate que cambió el mundo, d'Àlex Richter-Boix 

El primate que cambió el mundo

Un privilegi de lectura de la mà d'un jove científic amb una magnífica capacitat narrativa, de captar l'atenció i connectar idees. Imprescindible repàs i explicació científica sobre la relació amb la natura des dels neandertals. Un d'aquells llibres que atrapen i que obres encara que només tinguis 15 minuts de trajecte en tren.

El carro de fenc: de l'ofensiva contra la natura a un canvi de vida global, de Jaume Terradas 

El carro de fenc, Jaume Terradas

Una invitació valenta a mirar l'entorn i prendre-hi part, amb un plantejament perspicaç, sense embuts i sempre des d'una immensa profunditat i coneixement. La lucidesa de Jaume Terradas es posa al servei d'una crida a fer un canvi radical de vida al planeta, en què el destí de l'espècie humana hi està en joc.