Cada finca, a més, té la seva manera de treballar i produeix diferents aliments. En el cas de Planeses (Sant Ferriol, Girona) es crien pollastres, gallines i vaques de pastura, a més també té una horta i aprofita recursos del bosc per a elaborar biofertilizantes. Per la seva banda, Família Torres (Pacs del Pendès, Barcelona), dedicada a la vinya, treu ramats d'ovelles i gallines perquè pasturin entre les vinyes i tenen instal·lades caixes niu de ratpenats i ocells. La finca de Pomona Fruits (Ivars d'Urgell, Lleida), que conrea pomes, peres, albercocs i préssecs, incorpora restes de poda, microorganismes vius i matèria orgànica al sól; també planta flors als marges i posen òsmies -abelles solitàries- perquè ajudin a pol·linitzar els arbres fruiters, a més, a una de les seves finques utilitzen ases entre els arbres per fertilitzar la terra i controlar l’herba a algunes parcel·les per reduir l'ús de maquinària. Per la seva banda, VerdCamp Fruits (Cambrils, Tarragona) produeix una gran varietat de fruites i verdures, i destaca per la plantació de flors entre els cultius per a afavorir la biodiversitat (el que ells anomenen intercropping floral), també apliquen el roller crop- un rul·lo que aixafa i doblega els cultius al costat de les herbes adventícies, un cop acaba el seu cicle productiu, sense tallar-los ni triturar-los -; això crea una capa de biomassa sobre el sòl que actua com una capa natural i adob verd que reté la humitat.
Actualment, el projecte Regenera.cat, que finalitza el gener de 2026, continua treballant per a posar números científics als beneficis de l'agricultura regenerativa; “ara estem mesurant altres paràmetres com la petjada de carboni i d'aigua, la qualitat nutricional dels aliments, la diversitat de pol·linitzadors i la capacitat de retenir carboni atmosfèric i aigua”, finalitza Retana.
Durant els pròxims mesos, les finques del projecte realitzaran jornades de portes obertes perquè qualsevol persona pugui visitar-les i informar-se de com implementen les diferents tècniques del model regeneratiu. Subscriu-te al butlletí del projecte per a no perdre't cap novetat!