Interaccions entre espècies i xarxes ecològiques

Les espècies interaccionen entre elles de formes molt diverses, com son l’herbivoria, la depredació, el parasitisme, amb relacions mutualistes (pol·linització, dispersió de llavors), etc. Les interaccions formen xarxes que poden arribar a ser molt complexes. Així, al CREAF analitzem l’estructura i la robustesa de les xarxes d’interaccions en front a diferents factors de canvi global (canvi climàtic, canvis d’usos del sòl, intensificació agropecuària, espècies exòtiques invasores). Ho fem en organismes del sòl, ecosistemes de muntanya, de sistemes lacustres, i per moltes funcions, dispersió de llavors, pol·linització, cicles biogeoquímics, expansió dels boscos, etc.

Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp són:

  • Cicles biogeoquímics i compostos volàtils: Estudiem les interaccions biòtiques amb els cicles biogeoquímics i l'impacte dels compostos orgànics volàtils en les relacions entre plantes, microorganismes i animals.
  • Microartròpodes i xarxes tròfiques: Analitzem les interaccions tròfiques dels microartròpodes del sòl i les xarxes tròfiques en ecosistemes lacustres.
  • Insectes, fongs i xarxes ecològiques: Mesurem les interaccions tròfiques d’insectes i fongs amb tècniques de metabarcoding i avaluem la resistència de les xarxes ecològiques de muntanya davant les espècies invasores.
  • Pol·linització i vegetació: Investiguem les xarxes planta-pol·linitzador i la seva funció, així com la interacció entre vegetació i comunitats microbianes del sòl. 

Notícies relacionades

Notícia
RestPoll_LauraRoquer
Notícia

Receptes senzilles per afavorir els pol·linitzadors a Europa, la proposta del projecte RestPoll

Als mitjans
RestPoll_GaldricMossoll
Als mitjans

TV3: Els pesticides són més mortífers per a les abelles del que es creia