22/06/2012 Reportaje

Envelleixen, els arbres?

Comparte

Els arbres poden assolir edats fenomenals, gràcies, sobretot, al seu creixement modular, que implica un procés d’envelliment fonamentalment diferent del nostre. Tot i que el creixement i altres mesures del vigor dels arbres disminueixen amb l’edat, avui sabem que aquests canvis no són resultat d’un procés de senescència controlat genèticament, sinó que responen a l’augment de la mida i la complexitat estructural dels arbres a mesura que es fan vells.

El creixement modular dels arbres  té altres implicacions que ens poden  ajudar a entendre per què el seu envelliment ha de ser necessàriament diferent  del nostre.
El creixement modular dels arbres té altres implicacions que ens poden ajudar a entendre per què el seu envelliment ha de ser necessàriament diferent del nostre.

Des de la nostra experiència, preguntar-nos si els arbres o qualsevol altre  tipus d’organisme envelleix pot semblar  absurd. Fins i tot el Matusalem bíblic  va acabar morint als 969 anys. Però  potser no ho és tant si considerem que  el Matusalem dels arbres, un individu  de l’espècie Pinus longaeva que viu a la  Sierra Nevada nord-americana, té una edat de 4.843 anys.És a dir, va néixer quan els egipcis acabaven de desenvolupar  l'escriptura jeroglífica.

Podeu consultar la resta de l'article publicat al número 28 de l'Omnis Cellula.

 

Noticias relacionadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!

Reportaje
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportaje

¿Por qué se mueren los árboles?

Noticia
Memòria CREAF
Noticia

CICLES, el nuevo magazine anual del CREAF