Noticia

#focempordà – Què pot passar si el foc arriba a l’Alta Garrotxa?

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

Què podem esperar del comportament del foc si l’incendi de l’Empordà arriba a l’Alta Garrotxa? Pel que sabem, a l’Alta Garrotxa el foc trobarà una vegetació poc inflamable, però si arriba amb força suficient per provocar la ignició, hi haurà una quantitat important de combustible per alimentar el foc i fer-ne difícil el control i l’extinció.

Boscos de l'Alta Garrotxa
La composició i l'estructura del bosc determinen el comportament del foc

Per respondre a la pregunta ens basem en les dues eines més potents que tenim: els models de inflamabilitat i els models de combustible.  En què es basen aquests models?

D’una banda, hi ha plantes més inflamables que altres, ja sigui perquè són riques en olis i resines o perquè tenen una estructura de la fusta que permet que l’aire hi entri amb molta facilitat. En base a aquests factors, els models de inflamabilitat tenen en compte l’abundància de les diferents espècies a cada zona, perquè això ens dóna una idea de com de és probable que, si el foc hi arriba, la vegetació s’encengui.

I de l’altra banda, una vegada la vegetació s’ha encès, el foc es comporta de maneres molt diferents si el que troba és un conreu, un herbassar, un matollar, un bosc molt obert o un de molt tancat amb el sotabosc ben desenvolupat. Els models de combustible es basen en aquestes estructures diferents de les cobertes vegetals per determinar com és de probable que el foc s’apagui amb facilitat o s’estengui de manera incontrolada pel territori.

Noticias relacionadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!

Reportaje
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportaje

¿Por qué se mueren los árboles?

Noticia
Memòria CREAF
Noticia

CICLES, el nuevo magazine anual del CREAF