28/05/2014 Noticia

BeWater reuneix ciutadans i científics a la Tordera per debatre el futur de l’aigua a la conca

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

El procés participatiu que engega avui el projecte BeWater a la Tordera i a les altres conques del Mediterrani té com a objectiu  involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i elaborar de forma conjunta plans de gestió de l’aigua adaptats als futurs escenaris de canvi climàtic.

Moment del taller participatiu. Foto: Sarah Adams (EFI)
Moment del taller participatiu. Foto: Sarah Adams (EFI)

Les projeccions futures de canvi climàtic apunten que cada cop hi hauran més episodis extrems de sequera o inundacions a la regió mediterrània. Concretament per la Tordera, els estudis realitzats pel CREAF indiquen que cap al 2030 es veurà una disminució de la recarrega dels aqüífers de gairebé un 10% i reduccions de cabals al riu que poden arribar al 37% a finals de segle (2100). Aquests fets provocaran greus pèrdues socioeconòmiques i impactes ambientals rellevants en aquesta conca. Emmarcat en aquest context, i tenint molt en compte la creixent preocupació social en l’àmbit de l’aigua, el projecte europeu BeWater ha començat avui una primera etapa del projecte on es duran a terme tallers de debat i de col·laboració entre ciutadans i científics a les 4 conques d’estudi: la Tordera (Catalunya), Vipava (Eslovènia), Pedieos (Xipre) i Rmel (Tunísia).

 “Els científics presentarem els problemes que comportarà el canvi climàtic en la disponibilitat d’aigua als ciutadans de cada una de les conques i,  entre tots, generarem propostes per disminuir la vulnerabilitat de la conca i dels seus habitants”

Al taller de la conca de la Tordera, que ha tingut lloc a la Rectoria Vella de Sant Celoni, hi han estat involucrats els científics del CREAF que coordinen el projecte i més de  de 30 persones del territori. Totes elles han estat seleccionades per a donar la màxima representativitat possible de les diferents visions sobre la gestió del aigua a la conca (ONG’s, comunitats de regants, representants de l’administració, de Parcs Naturals, d’indústries, d’escoles, pagesos, etc). El projecte preveu moltes altres interaccions en el futur, tant a través d’accions que involucren grups de treball a la Conca com activitats per implicar activament la ciutadania local.

“El procés participatiu que engeguem a la Tordera i a les altres conques té com a objectiu  involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i els seus problemes associats”, comenta Anabel Sánchez, la coordinadora del projecte.

Aquest primer pas ha de conduir, a mesura que avanci el projecte, a l’elaboració conjunta de plans de gestió de l’aigua adaptats als futurs escenaris que ens esperen.

Visita la web del projecte www.bewaterproject.eu

Facebook https://www.facebook.com/bewaterproject 

Twitter  @bewater_project 

Noticias relacionadas

Noticia
Jardí de pluja CREAF
Noticia

Jardines de lluvia y otras propuestas para adaptar las ciudades a las inundaciones y reconstruir las afectadas

En los medios
ZONA INUNDABLE
En los medios

Catalunya tiene en marcha importantes proyectos urbanísticos en zonas inundables

Noticia
DANA Valencia, Imatge: Domini públic
Noticia

"Las canalizaciones de los ríos y las (mal llamadas) limpiezas de los cauces aumentan la velocidad del agua y, por tanto, su fuerza destructiva"