Noticia

Acte Acadèmic Premi Ramon Margalef 2015

Comparte

Us convidem a assistir a l’acte acadèmic que es celebrarà el proper 28 d'octubre de 2015 a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia (UB). L’acte contempla un Scientific Forum titulat "To what extent do local interactions and regional evolutionary processes explain species diversity?" amb el premiat d’enguany Prof. Dr. Robert E. Ricklefs (Missouri University, USA), que impartirà la ponència "Intrinsic and Extrinsic Influences on Ecological Communities".

Premi Ramon Margalef
Premi Ramon Margalef

L’acte també comptarà amb la participació de la Dra. Anna Traveset (Professora d'investigació, CSIC-IMEDEA), el Dr. Jordi Catalan (Professor d'investigació, CSIC-CREAF) i el Dr. Joan Real (Professor de Zoologia, UB). La moderadora de l’acte serà la Dra. Núria Bonada (Professora d'Ecologia, UB). Donarà la benvinguda el Magnífic Rector de la Universitat de Barcelona, Prof. Dr. Dídac Ramírez.

Robert E. Ricklefs, guanyador de la XI edició del Premi Ramon Margalef d'Ecologia

El jurat del Premi Ramon Margalef ha decidit concedir el seu onzè guardó a l’ecòleg nord-americà Robert E. Ricklefs, per reconèixer “la seva influència integral durant gairebé cinc dècades en tota una generació d’ecòlegs”. La profunda petjada de Ricklefs en el pensament científic es recolza en més de 300 articles en diverses publicacions i en els seus quatre llibres, molt especialment els textos de referència Ecology i The Economy of Nature.

Ricklefs, ha destacat el jurat, “ha combinat un extens treball de camp amb fonaments teòrics que han canviat el paradigma de l’ecologia de la comunitat”. El seu treball científic consisteix en una aproximació unificadora a l’ecologia, integrant la biologia evolutiva, la paleontologia i l’ecologia funcional per comprendre els patrons i processos de les comunitats, així com els mecanismes que controlen els canvis en la biodiversitat.

Específicament, va desafiar la creença que les interaccions locals controlen la diversitat d’espècies. De fet, va posar l’accent en el canvi mediambiental a llarg termini i escala regional, o canvi evolutiu, entre poblacions que interactuen. La seva recerca unificadora l’ha conduït a investigar més enllà dels límits tradicionals de l’ecologia per centrar-se en el procés d’envelliment a través de l’anàlisi genètica i la durada de la vida evolutiva.

Noticias relacionadas

Noticia
Saltamartí cap de creus
Noticia

El saltamontes más grande de Europa se puede encontrar en Cataluña

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!

Reportaje
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportaje

¿Por qué se mueren los árboles?