Noticia

Disponible el nou diccionari online de les papallones diürnes de Catalunya

Comparte

El TERMCAT publica en línia el diccionari Noms de papallones, que recull 214 fitxes terminològiques de les espècies de papallones diürnes de Catalunya. Constantí Stefanescu, investigador associat al CREAF, ha participat en l'edició del diccionari com a membre de la Comissió d’experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

Experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia han elaborat aquesta fixació terminològica de les propostes comunes catalanes per acostar l’àmbit de la lepidopterologia al gran públic. El Consell Supervisor del TERMCAT va publicar un criteri que estableix les denominacions de les espècies de papallones diürnes del diccionari, amb l'objectiu que també puguin servir per crear noms comuns d’altres espècies de cara al futur.

El diccionari aplega les poques denominacions populars de papallones que ja hi havia en català (per exemple, miralletspapallona de l’arboç, papallona reina ivellutada del salze), però principalment ofereix denominacions de nova creació (per exemple, barrinadora del gerani, bruixa, daurat fosc, lleonada de garriga, migradora dels cards, turquesa mediterrània o verdeta d’ull ros) per a totes les espècies de papallones presents als territoris catalans. Aquestes espècies no disposaven d’un nom comú per a fer-hi referència, de manera que els especialistes s’hi havien de referir sempre a partir de la denominació científica o en altres llengües.

Cada entrada del diccionari inclou el nom científic de l’espècie, la denominació o les denominacions comunes en català, i equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès). A més, les entrades referents a les papallones més comunes de la terra baixa mediterrània també presenten imatges, procedents del primer pòster de la col·lecció Papallones de Catalunya, il·lustrat per Martí Franch. Les entrades del diccionari s’aniran completant amb més il·lustracions a mesura que es publiquin la resta de pòsters de la col·lecció.

Noticias relacionadas

Noticia
Saltamartí cap de creus
Noticia

El saltamontes más grande de Europa se puede encontrar en Cataluña

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!

Reportaje
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportaje

¿Por qué se mueren los árboles?