Noticia

El CREAF participa en la regeneració del bosc de Can Deu

Comparte

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 , propietària i gestora d'aquesta zona forestal, ha designat una comissió tècnica, en la qual hi és present el CREAF, per recuperar el bosc. Es farà una regeneració natural a la major part del bosc, alhora que es destinaran algunes zones per a la reforestació amb nous arbres. El bosc de Can Deu esdevindrà un laboratori per comparar diferents estratègies de regeneració. Es vol aprofitar l’ocasió per acostar el bosc a la societat fent-ne pedagogia.

La comissió tècnica per a la recuperació del bosc de Can Deu. Foto: Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859
La comissió tècnica per a la recuperació del bosc de Can Deu. Foto: David B.
El bosc de Can Deu esdevindrà un laboratori on poder comprovar quina és la millor estratègia a seguir en futurs episodis de vent o foc.

Les ventades del passat 9 de desembre de 2014 van afectar greument el bosc de Can Deu, a Sabadell. Prop del 80% dels arbres, uns 45.000, van caure i fins setembre de 2015 s’han estat duent a terme les tasques de desembosc. La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 n’és la propietària i gestora i ha designat una comissió tècnica, en la qual hi és present el CREAF, que s’encarregui de la recuperació del bosc. L’equip tècnic ha decidit optar per una regeneració natural a la major part del bosc, alhora que es destinaran algunes zones per a la reforestació amb nous arbres. Així el bosc de Can Deu esdevindrà un laboratori on poder comprovar quina és la millor estratègia a seguir en futurs episodis de vent o foc. Malgrat els danys provocats, es vol aprofitar l’ocasió per acostar el bosc a la societat fent-ne pedagogia.

Projecte pedagògic d'evolució del bosc

Des del CREAF es coordinarà el programa “Juguem a fer Ciència”. Partint de la comparació de les tres zones (zona sense desemboscar, zona de creixement natural, i zona reforestada) s’organitzaran jornades pedagògiques on es mostri com reacciona el bosc davant les pertorbacions i quines són les estratègies més adequades a l’hora de prevenir-ne els efectes. També es col·laborarà amb escoles i instituts aprofitant les estratègies pedagògiques ja existents i creant un nou circuit dedicat a la gestió i l’evolució del bosc.

El pla de regeneració, que es va iniciar a mitjan de novembre de 2015 i té previst acabar el desembre de 2017, inclou també els usos que se li volen donar a la zona. Es vol combinar la vessant social i educativa, la conservació de la biodiversitat i l’explotació limitada dels recursos que ofereix. Es planteja, a més, la voluntat que esdevingui un bosc mixt d’alzines i pi blanc, amb altres arbres que enriqueixin la biodiversitat. Per afavorir aquest model de bosc s’han caracteritzat les zones i es farà un seguiment exhaustiu de parcel·les per comprovar que la dinàmica és l’adequada. Tot això sense oblidar l’aportació ciutadana que s’ha mostrat molt activa durant tot el procés i hi participarà de forma voluntària gràcies a l’estreta relació que existeix entre la població i el bosc de Can Deu.

Noticias relacionadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!

Reportaje
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportaje

¿Por qué se mueren los árboles?

Noticia
Memòria CREAF
Noticia

CICLES, el nuevo magazine anual del CREAF