25/04/2016 Noticia

Investigadors del CREAF participen en el 26è número de L’Atzavara

Comparte

El proper dimecres 27 d’abril es presenta el número 26 de la revista de divulgació científica L’Atzavara. Aquest any s’ha dedicat exclusivament a l’edafologia sota el nom ‘El sòl, font de vida’. Tècnics i investigadors del CREAF hi han participat amb dos articles i l’edició del número.

Portada del 26è número de la revista L'Atzavara.
Portada del 26è número de la revista L'Atzavara.

L’Atzavara és una revista de divulgació científica que es publica ininterrompudament des de 2001 i que va veure la llum el 1979 per primera vegada. La Delegació de la Serralada Litoral Central de l’ICHN, l’Ajuntament de Mataró i la direcció de Cultura de Mataró se n’encarreguen de la publicació anual i el proper 27 d’abril presenten el Núm. 26 a la capital del Maresme.

El personal del CREAF fa temps que participa en l’edició de la revista i amb l’aportació d’articles d’investigació i de divulgació propis. Enguany, el monogràfic sobre edafologia recull les xerrades, seminaris i sortides organitzades durant el 2015 sota el nom homònim del 26è número de L’Atzavara, ‘El sòl, font de vida’.

“La voluntat dels qui fem L’Atzavara és acostar la ciència a la gent que té un interès naturalista, però que no té per què ser especialment entesa en segons quins temes”, comenta en Marcos Fernández, investigador del CREAF i que ha publicat dos dels articles d’aquest número. El fet de ser una publicació eminentment local, centrada sobretot en el Maresme, “ajuda que persones que viuen molt el territori també puguin gaudir de temes que poden quedar allunyats del seu dia a dia però que parlen del seu entorn immediat”, afegeix Guillem Bagaria, tècnic del CREAF i autor d’un dels articles.

Esquema del sòl analitzat de la sortida a la Terra Negra, el 2015. Autor: Jordi Corbella
Esquema del sòl analitzat de la sortida a la Terra Negra, el 2015. Autor: Jordi Corbera

En el número de L’Atzavara d’enguany, en Marcos i en Guillem formen part de l’equip d’investigadors que han estudiat un sòl amb una fosca tonalitat negra situat a la serra del Montnegre. El 2015 van organitzar una sortida a la zona de Terra Negra on es van agafar les mostres de sòl que posteriorment s’han analitzat al CREAF. A més, la doctora Dolores Asensio  lidera un altre article on s’explica què són i quina importància tenen els compostos orgànics volàtils del sòl i que és, a dia d’avui, el primer article de divulgació científica en català sobre el tema.

Podeu descarregar gratuïtament aquest i els altres números de L’Atzavara aquí.

 

Articles amb participació de personal investigador i tècnic del CREAF en el Núm. 26 de L’Atzavara:

  • Asensio, D,. Llusià, J., Ogaya, R., Sardans, J., Fernández-Martínez, M., Peñuelas, J. Els compostos orgànics volàtils del sòl. (2016) L’Atzavara, 26: 55-65.
  • Fernández-Martínez, M., Bagaria, G., Cañizares, R., Raya, I., Preece, C., Margalef, O., Domene, X. Terra Negra: un sòl sobre pissarres al Montnegre. (2016) L’Atzavara, 26: 67-72.

Noticias relacionadas

Noticia
IPBES Namibia
Noticia

El IPBES publica dos informes para transformar la forma en que nos relacionamos con la naturaleza, conservarla y sobrevivir

Noticia
Impacte CREAF
Noticia

El impacto social de la investigación se consolida en la cultura científica del CREAF

Noticia
MiraMon 30 anys CREAF
Noticia

MiraMon, 30 años observando Cataluña desde el cielo