Es publica l'Atles Global de Biodiversitat del Sòl
Avui, 25 de maig, s'ha publicat l'Atles Global de la Biodiversitat del Sòl, una iniciativa de la Comissió Europea, i que és obert i disponible per a tothom. És l'atles d'aquesta temàtica més complet fins ara, i fa una anàlisi exhaustiva de la diversitat d'organismes presents al sòl i les principals amenaces a les que s'enfronta. La gestió dels sòls pot ajudar a combatre certs aspectes del canvi global, segons la comunitat d'experts que han elaborat l'Atles.
El Global Soil Biodiversity Atlas —en anglès, idioma en el que s'ha publicat l'atles— descriu el sòl com l'hàbitat d'una infinitat d'organismes, des d'individus unicel·lulars com bacteris fins a éssers vius molt més complexos com fongs, plantes i animals. Alhora, també posa el punt de mira en les amenaces que té aquesta fina capa de la biosfera com són les espècies invasores, la contaminació, els usos del sòl intensius i el canvi climàtic. Així, l'atles proposa solucions factibles per a la gestió dels sòls.
Ha estat coordinat pel Joint Research Centre (JRC) i la Global Soil Biodiversity Initiative amb centenars de col·laboracions, i mostra la diversitat d'organismes del sòl, explica la seva distribució temporal i espacial, i els serveis ecosistèmics del sòl que aporta la biota. En l'elaboració de l'Atles hi han col·laborat la Pilar Andrés i l'Enrique Doblas-Miranda, del CREAF, i s'ha presentat al públic a la 2a Assamblea del Medi Ambient de l'ONU celerada avui a Nairobi, Kènia.
Podeu descarregar l'Atles en aquest enllaç.