02/09/2016 Noticia

El Segre cada cop porta menys aigua

Comparte

El mal model, el canvi d'usos del sòl, la intensificació de l'agricultura, els embassaments i la reducció de la precipitació anual han provocat la reducció del cabal del riu Segre. Aquest fet obliga a replantejar l'ús i la gestió dels recursos hídrics a la conca.

El pas del riu Segre per Lleida. Font: (CC BY-SA 3.0) Wikipedia
El pas del riu Segre per Lleida. Font: (CC BY-SA 3.0) Wikipedia

L'aigua que baixa pel Segre ha disminuït de forma alarmant entre els anys 1951 i 2013, període durant el qual s'ha estudiat el cabal d'aquest riu. Ara una investigació, en la que hi han participat els investigadors del CREAF Eduard Pla i Diana Pascual, conclou que per evitar tenir problemes d'abastiment d'aigua de boca i per a reg seran necessàries noves mesures i estratègies de gestió i consum.

Hi ha diverses causes que expliquen el descens en el cabal del riu Segre i de l'aigua que arriba a la seva conca. La principal raó que destaca l’estudi és l’actual model de gestió, el qual no està en harmonia amb la quantitat d’aigua disponible i les necessitats de les persones. A més el canvi climàtic ha fet que l'aportació d'aigua sigui menor: pràcticament han desaparegut les glaceres del Pirineu, fonts de les que bevia el riu; i també hi ha hagut una reducció de la precipitació anual que cau sobre la conca, especialment durant l'estiu, la qual s'ha reduït un 44,7% en 63 anys.

La conca del Segre. Font: Life MEDACC
La conca del Segre. Font: Life MEDACC

També el canvi d'usos del sòl ha afectat de forma determinant a la pèrdua de cabal, ja que a l'augment de la superfície forestal (que limita molt més l'arribada d'aigua d'escorrentia al riu), s'hi ha de sumar que l'agricultura amb el temps ha anat utilitzant cada vegada més aigua. A més, els embassaments també afecten negativament el cabal del riu, ja que el modifiquen segons les nostres necessitats i eventualitats meteorològiques.

A l'entrada que va publicar l'Agencia SINC podeu trobar més informació sobre aquest estudi, emmarcat dins el projecte Life MEDACC, que compta amb la coordinació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i la participació de l'Institut Pirinenc d'Ecologia (IPE-CSIC), , el CREAF, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-CSIC).

 

ARTICLE

Vicente-Serrano, S.M., Pla, E., Pascual, D,. et alEffect of reservoirs on streamflow and river regimes in a heavily regulated river basin of Northeast Spain. (2016). Catena. DOI: 10.1016/j.catena.2016.03.042

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Noticia
Jardí de pluja CREAF
Noticia

Jardines de lluvia y otras propuestas para adaptar las ciudades a las inundaciones y reconstruir las afectadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!