Noticia

El CREAF participa en una trobada amb Pedro Duque i Teresa Ribera per parlar de R+D en canvi climàtic

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

El passat dimecres 18 de setembre va tenir lloc a Madrid una reunió convocada pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i el Ministerio de la Transición Energética. A la reunió hi van assistir el CREAF i altres representants de centres de recerca en temes de canvi climàtic d’arreu del territori espanyol i els dos ministres, Pedro Duque i Teresa Ribera.

Imatge de la reunió
Imatge de la reunió

La convocatòria tenia per objectiu intercanviar idees i informació sobre aquesta temàtica i oferir una primera diagnosi sobre l’estat de la qüestió des d’un punt de vista científic.

Ambdós ministres van presentar els compromisos en temes de canvi climàtic que el Govern Espanyol ha establert amb institucions com la Unió Europea. A continuació es va iniciar una ronda de paraules on tots els representants van comentar les qüestions que creien prioritàries i van fer propostes genèriques per millorar la R+D en aquest tema. A la reunió hi va participar en Francisco Lloret com a representant del CREAF, excusant la presència d'en Joan Pino el director que no hi va poder assistir per motius personal. A banda, hi havia representants del CSIC, CIEMAT, AEMET, INIA, IRTA o el BC3, entre altres.

"Hi ha una patrimoni científic en l’àmbit del canvi climàtic a Espanya que s’ha de posar en valor. Aquest patrimoni està dotat de científics de reconeixement internacional, estacions de recerca, equipaments, publicacions i projectes de seguiment a llarg termini que s’han de coordinar i connectar millor", Francisco Lloret.

Entre altres temes, des de la ciència es va recalcar la necessitat de comptar amb un Pla Nacional d'Investigació en matèria de Canvi Climàtic que assegurés, per exemple, coordinació entre equips i la continuïtat de sistemes de monitorització a llarg termini. També es va proposar reforçar la transversalitat dels projectes científics en aquesta temàtica. Tothom va estar d’acord en que el nivell de la recerca en canvi climàtic a Espanya era elevadíssim, però que la fragmentació en grups de recerca i centres repartits pel territori feia que no es veiés un lideratge clar. Per aquest motiu, es va posar molt èmfasis en la necessitat de treballar de forma més integrada, amb estratègies a curt i llarg termini. Crear grups més grans i multidisciplinaris que deixessin lloc a la innovació. Segons Francisco Lloret, “Hi ha una patrimoni científic en l’àmbit del canvi climàtic a Espanya que s’ha de posar en valor. Aquest patrimoni està dotat de científics de reconeixement internacional, estacions de recerca, equipaments, publicacions i projectes de seguiment a llarg termini que s’han de coordinar i connectar millor”.

Tan el ministre de Ciència com la ministra de Transició Ecològica van estar molt receptius i es van comprometre a organitzar futures reunions de debat sobre aquest tema per realitzar estratègies conjuntes davant del repte del canvi climàtic.

Noticias relacionadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!

Noticia
Memòria CREAF
Noticia

CICLES, el nuevo magazine anual del CREAF

Noticia
Noticia

El incremento de CO2 en la atmósfera puede aumentar las desigualdades en la producción de arroz entre los países ricos y pobres