Aquest final de setembre submergeix-te en el ritme de la natura amb dos grans esdeveniments
Pel 29 i 30 de setembre el projecte de ciència ciutadana RitmeNatura organitza un taller i una jornada oberta a tot el públic per conèixer a fons com el canvi climàtic altera el ritme de la natura i per saber com es pot ajudar els científics al seu coneixement.
Si t’agrada observar la natura és perquè encara no coneixes a fons la fenologia: llavors observar la natura t’encantarà! Què és la fenologia? Són tots aquells canvis estacionals en les plantes i els animals que estan íntimament lligats al clima: sortida de les fulles i de les flors a la primavera, migració dels ocells i caiguda de les fulles a la tardor, etc. La fenologia és el ritme de la natura!
Els científics poden obtenir molta informació sobre els efectes que el canvi climàtic produeix en els ecosistemes naturals observant com s’alteren aquests ritmes. I el projecte RitmeNatura t’ho posa ben fàcil per conèixer els seus secrets organitzant dos esdeveniments pel 29 i 30 de setembre. No te’ls pedis!
Fenomarató, la marató d’observacions naturalistes per recopilar dades sobre fenologia
El diumenge 29 de setembre RitmeNatura fa una crida a tots els ciutadans de Catalunya a sortir al carrer o al camp en qualsevol moment del dia i pel seu compte per fer observacions fenològiques, és a dir, per registrar en quin moment es troben algunes espècies d’animals i plantes en els seus ritmes naturals. Els arbres ja han perdut les fulles? Tenen els fruits madurs? Es tracta de conèixer-ho per tot Catalunya, ja que segons el clima de cada lloc les espècies tenen ritmes diferents. Per això es necessiten quants més ulls, millor! Aquestes observacions quedaran a disposició de científics i gestors per informar-los sobre els canvis que estan succeint com a conseqüència del canvi climàtic. Trobareu quines espècies es poden observar, les fitxes-guia des cadascuna d’elles i com registrar aquestes dades al web de RitmeNatura.
Com a activitat central, el mateix diumenge 29 a les 10.30 h es realitzarà un taller al Parc de la Fontsanta (Baix Llobregat) on s’explicarà l’impacte del canvi climàtic sobre el ritme de la natura, la tasca que està duent a terme el projecte RitmeNatura i com qualsevol persona pot participar-hi aportant dades útils als científics (ciència ciutadana). Es farà un repàs de les espècies de plantes i ocells més adequades per seguir el ritme de la natura i en què cal fixar-se en cadascuna d’elles –estats fenològics–. Després es farà una passejada pràctica per les vinyes del Parc de la Fontsanta per explicar com es realitzen aquestes observacions fenològiques per pujar-les a la plataforma Natusfera. Inscriu-te a aquesta activitat en el formulari d’inscripció del web de RitmeNatura.
Jornada sobre fenologia: Segueix el ritme de la natura a casa, a l’escola o a la feina
Al dia següent, el dilluns 30 de setembre a partir de les 17.15 h, tindrà lloc una jornada oberta a tot el públic per conèixer fins a quin punt s’estan alterant els ritmes de la natura, com es poden veure aquests efectes en els éssers vius més sensibles al canvi climàtic i es coneixeran casos pràctics de participació ciutadana en projectes i activitats en aquest camp.
És una jornada especialment adequada per a qualsevol tipus de públic interessat en contribuir al coneixement dels efectes del canvi climàtic sobre els ésser vius; també per a professors d’escoles i instituts, responsables d’entitats ambientals i associacions de lleure que vulguin aprofundir en el coneixement sobre la matèria i tenir idees per muntar projectes de participació ciutadana en ciència. Trobareu el programa i el formulari d’inscripció al web de RitmeNatura.
Aquestes activitats formen part de les jornades Ground Truth 2.0 Week 2019, en les quals es realitzaran activitats simultàniament en sis ciutats d’Europa i de l’Àfrica. Cada ciutat –inclosa Barcelona– és un observatori ciutadà del projecte europeu Ground Truth 2.0, que ha construït sis observatoris per demostrar la viabilitat tecnològica, la implementació sostenible i els múltiples beneficis socials i econòmics dels observatoris ciutadans. RitmeNatura és l’observatori i cas de demostració d’Espanya.