25/01/2022 Notícia

Ciència i fotoperiodisme, units per la desforestació dels boscos tropicals

Comparteix

Sota el nom de ‘PRIMARY’ neix un projecte de periodisme documental centrat en la desforestació importada dels boscos tropicals. El projecte, liderat per l’organització de fotoperiodisme RUIDO Photo, compta amb l'assessorament del centre de recerca CREAF.

PRYMARY  pretén il·lustrar i conscienciar a la societat dels impactes que té la desforestació en el clima, així com  investigar-ne les causes, posant sota la lupa els patrons de consum del Nord Global i la seva relació amb la desforestació del Sud Global. Tot plegat, amb un èmfasis especial en l’impacte d’aquesta desforestació en les comunitats indígenes que viuen als boscos primaris tropicals . D’aquí el nom del projecte: PRIMARY. De la cerca i representació de l'amenaça que viuen aquests boscos a través de les persones que hi neixen, que hi viuen i que pateixen els efectes de la globalització i el consum insostenible. Un viatge fotogràfic i de conscienciació social i ambiental pel Brasil, Congo, Tailàndia i Indonèsia que veurà la llum a mitjans del 2022; quatre casos d’exemple que semblen llunyans, però que a través de PRIMARY veurem com ens implica.

L’objectiu de RUIDO i CREAF és estudiar quina relació hi ha entre els patrons de consum del Nord Global i la desforestació dels boscos al Sud Global, entendre els impacte negatius d’aquesta desforestació i explorar alternatives o incidir en transformar aquelles actuacions, polítiques o normatives que puguin contribuir en la qüestió. 

De la selva al consum a Catalunya  Els boscos primaris tropicals acullen, ni més ni menys, que dos terços de tota la biodiversitat del món. Al mateix temps, exerceixen de reguladors de la temperatura del planeta i són un dels embornals de carboni més importants del món. Tot i aquest paper primordial, ni s'ha aconseguit mantenir-los intactes, ni s’han protegit de la destrucció i les amenaces del desenvolupament insostenible d’una part molt concreta del planeta. Aquest fet, posa en evidència una injustícia ambiental enorme, on mig món es desenvolupa a costa de l’explotació dels recursos naturals de l’altra meitat i, fent-ho, a més posa en perill el nostre propi futur, per les implicacions climàtiques o de pèrdua de biodiversitat que comporta. Avui, aquest fet, no només afecta el futur, sinó també el present de les comunitats indígenes que viuen en aquestes selves.

Anna Ramon

Pel CREAF, aquest projecte ofereix un nou canal i una nova experiència per adaptar i transmetre informació sobre la rellevància clau d'aquests ecosistemes en el funcionament de tot el planeta i en la nostra pròpia subsistència com a espècie. Esperem que els materials que es generin al voltant de tot aquest macro-projecte siguin una eina útil per la societat i que despertin consciències, generin canvis de comportament i canvis polítics.

ANNA RAMON, cap de comunicació del CREAF.

De fet, PRIMARY és un repte per l’abast del tema, però també per la innovació en el seu enfoc, on ciència i fotoperiodisme es troben per treballar plegades en aquest repte comú. La iniciativa està liderada per l’organització RUIDO Photo, que duu a terme el projecte de recerca periodística sobre aquest tema i que ha viatjat a quatre llocs del món per prendre imatges del que succeeix en aquestes comunitats, però compta amb el CREAF com a centre assessor. El CREAF, per la seva banda, aporta coneixement científic les selves tropicals i el seu paper en la regulació del clima, de l’aigua o en la provisió de biodiversitat, per exemple, i ho complementarà amb materials de divulgació rigorosos que serveixin per incidir en les polítiques i en la societat que desenvoluparà el departament de comunicació centre de recerca.

Tot i el paper primordial dels boscos primaris tropicals, ni s'ha aconseguit mantenir-los intactes, ni s’han protegit de la destrucció ni de les amenaces del desenvolupament insostenible d’una part molt concreta del planeta.

L’objectiu comú serà estudiar quina relació hi ha entre els patrons de consum del Nord Global i la desforestació dels boscos al Sud Global, entendre els impacte negatius d’aquesta desforestació i explorar alternatives o incidir en transformar aquelles actuacions, polítiques o normatives que puguin contribuir en la qüestió. Per fer-ho, a banda d'elaborar el reportatge fotogràfic documental, es reforçarà el teixit associatiu i de moviments de l’àmbit de la justícia ambiental de Catalunya, realitzant un exercici de sensibilització i formació de les persones que en formen part. Alhora, es realitzarà una campanya de sensibilització, formació i incidència per contribuir a millorar el coneixement de la ciutadania general, les persones joves, altres entitats dels àmbits de l’economia social i solidària, la sobirania alimentària, la justícia ambiental i les administracions públiques.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel