21/06/2022 Reportatge

Cinc claus per fer fils a Twitter

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

Una de les eines que més fem servir al Twitter del CREAF per divulgar la ciència són els fils o enfilalls. Piulades que es responen l'una a l'altra i que encadenades van conformant tota una història. El darrer any n'hem publicat alguns d'exitosos sobre el postureig de les piles de pedres, la ramaderia extensiva o els arbres a les ciutats i volem compartir algunes de les claus que pensem que funcionen bé en això d'enfilar la ciència.

  • To i llenguatge: el to sempre ha de ser proper a les xarxes, però als fils especialment. Estem explicant una "historieta", desgranant-la pas a pas. Fem servir primera persona del plural i fem referències a tuits que han sortit abans ("com us explicàvem", "aquests", etc.). Les construccions, així com passa als textos divulgatius, han d'intentar ser subjecte-verb-predicat. A més, haurem de pensar molt bé a qui va dirigit aquell fil, quin és l'objectiu de publicar-lo i també això afectarà el to i l'estil que fem servir.

  • Validació de números i dades: quan fem fils que poden ser mediàtics, que contenen dades delicades, etc. convé que els fem amb temps i cura i que els enviem per validar als investigadors/es que hi ha al darrere. Cal divulgar la ciència massivament, però sempre des de la rigurositat!

  • Primer tuit: el primer tuit és on hem d'enganxar a la gent, però no l'únic. Fem-lo atractiu, convidem a seguir llegint (per exemple posant una icona de fil), però no posem tota la carn sobre la graella (tot el material interessant que tenim). Si ho fem, serà un bon tuit, però no un bon fil. El nostre objectiu és que el fil es llegeixi sencer i tot aquest coneixement passi a l'altra persona en la seva totalitat. Evitem també posar noms de projectes, termes massa científics, etc. en aquesta primera impressió. Si cal posar-los, ho farem més endavant i explicarem què és.

  • Ús d'imatges: funciona molt bé que fem servir mapes, gràfiques, material que es pugui clicar i entendre i afegeixi informació de valor. A més, també podem posar alguns paquets de fotos. Tot i això, quan el fil és molt llarg no cal que tots els tuits tinguin material gràfic, podem anar alternant.

  • Sort! El més important és que no ens obsessionem. El factor sort existeix i a vegades escrivim coses molt maques, ens currem fils, etc. i no tenen èxit. No passa res, ja serà a la propera! 

Participa al 1er concurs de fils que organitza el CREAF

Per participar a 'Enfila la ciència' només cal fer un fil de més de 7 tuits amb l'etiqueta #CREAF20K abans del diumenge 26 de juny. 

Ara que us hem explicat les claus, per què no posar fil a l'agulla? Per celebrar que hem trencat la barrera de les 20.000 persones seguidores a Twitter hem organitzat el concurs 'Enfila la ciència' i participar-hi és facilíssim! Només cal que penseu un bon tema per divulgar ciència, us poseu a escriure i ho publiqueu a Twitter en un fil de més de 7 tuits. Teniu temps fins al 26 de juny. Això sí, per entrar al concurs, cal que consti l’etiqueta #CREAF20K.

Els tres millors fils es publicaran al nostre blog i es donaran a conèixer amb una analítica completa el dia 29 de juny en una jornada sobre la divulgació científica a les xarxes socials.

Reserva't un matí per descobrir més secrets

El dia 29 de juny de 10 a 13 h organitzem una festa virtual per coneixe'ns i intercanviar experiències de divulgació de la ciència a les xarxes socials.

Durant l'acte, comptarem amb les ponències de la Pilar Yépez (@pilaryepez), que ens explicarà l'abecedari de Twitter en una sessió d'1:30 h i farà una analítica completa dels 3 fills guanyadors; l'Àlex Richter-Boix (@BoixRichter) ens trasmetrà quina és la seva experiència com a científic que divulga a xarxes i quines són les claus que a ell li funcionen per fer fils exitosos; i per últim ens acompanyarà la Cèlia Ventura (@soctastaolletes) per mostrar-nos l'ús de Twitter que fa el jovent ara mateix i quin futur preveuen de Twitter.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel