09/02/2022 Notícia

CREAF i Javier Royo llancen #aquipassa, una campanya per visibilitzar la desigualtat de gènere a la ciència

Comparteix

“Ah, però, ets tu la cap?”. Una frase i una cara de sorpresa que parlen per si mateixes. L’investigador no dona crèdit al que acaba de descobrir: una dona jove és la líder del seu nou projecte de recerca internacional. Experiències reals com aquesta són la base del lema “En ciència també passa”, la campanya que el CREAF llança aquesta setmana en commemoració del Dia Mundial de la Dona i la Nena a la ciència. La campanya presenta una col·lecció de vinyetes satíriques il·lustrades per Javier Royo que representen diferents situacions de desigualtat de gènere que es viuen habitualment al món científic. De la mà del hashtag #aquipasa cadascuna d'aquestes vinyetes busquen apel·lar homes i dones, i centres de recerca, que s'uneixin a aquest debat i a donar visibilitat a les situacions inversemblants (però certes) que es donen en l'àmbit científic.

CAT_Cuidados2
CAT_En_Ciencia_Tambien_Pasa-1
CAT_Comentarios_Fisicos
CAT_Cuidados1
CAT_Embarazo
CAT_Liderazgo
CAT_Mainsplaining_Menospreciar_1
CAT_Mainsplaining_Menospreciar_2
CAT_Mainsplaining_Menospreciar_3
CAT_Normalizacion_Violencias
CAT_Paternalismo
CAT_Prejuicios_De_Genero
CAT_Sindrome_Del_Impostor
CAT_Trabajo_De_Campo

Anterior
Següent

Amb 14 il·lustracions provocadores, el CREAF i Javier Royo donen veu a experiències pròpies i reals en què algunes dones s'han sentit invisibles, ofegades per la síndrome de l'impostor i menyspreades sota l'efecte del mansplaining. Situacions diverses on se les ha prejutjat com a científiques pel seu gènere, se les ha discriminat i se les ha qüestionat la seva capacitat de lideratge per la seva condició física, pel seu embaràs o per la seva càrrega implícita de cures.

La campanya, liderada pel comitè d’equitat i diversitat del centre i el departament de comunicació, ha estat creada a partir de 47 experiències reals que el personal del centre ha compartit de manera anònima. Elles han estat la font d'inspiració de l'il·lustrador. D'aquesta manera, el CREAF vol fer el primer pas per eliminar la carrera d'obstacles que han de superar les dones al món de la investigació reconeixent les discriminacions que es donen al mateix centre.

Síndrome de l'impostor, prejudicis i mansplaining

"Tinc una síndrome de l'impostor tan bèstia que moltes vegades ni tan sols sóc conscient de les desigualtats que puc haver patit com a dona", així de clara i contundent és una de les experiències recollides per a la campanya. Aquesta síndrome es relaciona amb una baixa autoestima, i comporta que les persones que la pateixen creuen que no mereixen els èxits que aconsegueixen. En ciència és una situació que es dona molt sovint. Al 2021, es va publicar un article que concloïa que les dones científiques poden sentir-se més impostores que els homes quan perceben que la seva disciplina acadèmica requereix talent o ser brillant per tenir èxit.

“Brillant, crac i geni són els adjectius que es fan servir per descriure els meus companys; nosaltres, en canvi, som treballadores, meticuloses o responsables. Sembla que la generositat i el lliurament caracteritzen les dones científiques per sobre de les seves capacitats intel·lectuals o creatives”. Entre les experiències recollides, els prejudicis externs i els que cadascuna s'autoimposa també han sortit en diversos testimonis. Les experiències de mansplaining han estat les més repetides. En aquestes situacions el científic home contesta dubtes que s'han dirigit primer a una dona, o explica conceptes a una científica fent servir un to paternalista i condescendent.

La ciència promou un sistema de recerca divers?

Finalment, el CREAF, com a centre de recerca en ecologia terrestre, canvi global, observació de la Terra i biodiversitat, acompanya la col·lecció amb una il·lustració final que reivindica la necessitat i els avantatges de tenir un sistema tan divers com sigui possible. A totes les vinyetes anteriors, #aquipasa posa en evidència l'hostilitat d'un sistema científic productivista, carregat de prejudicis i que no abraça ni promou la diversitat de perfils científics que hi ha. “Com que ecòlogues ho tenim molt clar, la biodiversitat és clau per mantenir una naturalesa forta i resilient. Tot i això, no veiem que s'apliqui aquesta lògica a les persones que fan ciència”, comenta Teresa Rosas, responsable de talent i gènere del CREAF. “Igual que per mantenir una gran riquesa d'espècies en un ecosistema, cal crear condicions favorables per a la seva supervivència, necessitem prendre mesures urgents a l'entorn científic perquè augmenti la seva diversitat; això passa per crear ambients de treball inclusius on la meitat de la població també se senti benvinguda”, conclou.

T'agrada el què fem? Pots donar un cop d'ull a les anteriros campanyes que hem fet al CREAF en el marc de l'11F.

#EMCOMPROMETO, la gent del CREAF es compromet a favor de la igualtat entre homes i dones dins del món científic

11 dones imprescindibles per l’ecologia terrestre i l’evolució

Socialment IGUALS, Humanament DIFERENTS

This action is part of the Severo Ochoa “ULandscape” funded in 2019 by the Agencia Estatal de Investigación of the Spanish Ministry of Science and Innovation to support Research Centres of Excellence.

Logo Severo Ochoa Excellence