02/06/2021 Notícia

De l'1 al 10, com de vulnerable és Espanya a la sequera?

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

Neix l'Observatori Ciutadà de la Sequera amb l'objectiu de construir un índex de vulnerabilitat a la sequera i conèixer millor com ens afectarà aquest risc. El projecte, en el qual participem a través del Grup d'Aigua i Canvi Global i que està liderat per la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla), té una clara línia participativa i busca la col·laboració de tota la ciutadania.

Davant de l'escenari d'escalfament global, són moltes les regions que veuen augmentada l'aridesa dels seus terrenys i s'enfronten a un increment en la freqüència i intensitat dels cicles de sequera. La Península Ibèrica és un d'aquests casos, especialment a la zona mediterrània i del sud. Per això, diverses entitats de tot l'estat s'han unit al Observatorio Ciudadano de la Sequía, que rep l'impuls de la FECYT, per conèixer millor què ens espera i de quina manera podem adaptar-nos a la reducció de la disponibilitat d'aigua per als diferents usos. Entre totes han consensuat unes crides a l'acció molt concretes, preguntes que ressonen en l'origen i els objectius de el projecte: Coneixem els impactes de la sequera en els nostres camps d'activitat? Sabríem trobar informació útil sobre aquest tema? Tenim un paper actiu i important en la gestió de les sequeres?

Annelies

Aquest tipus d'iniciatives són molt necessàries perquè s'intercanviïn les informacions rellevants i útils sobre l'impacte del canvi climàtic i les oportunitats que tenim per adaptar-nos. El CREAF col·labora amb l'Observatori donant un suport a l'equip coordinador de la Universitat de Pablo Olavide.

ANNELIES BROEKMAN, investigadora del CREAF.

Participa ara al qüestionari obert a la ciutadania

Atès l'efecte tan transversal que té la gestió de l'aigua, que ens afecta a totes i tots en la nostra vida quotidiana, i a moltíssims sectors com l'agricultura, la conservació de la biodiversitat i la gestió d'espais naturals, l'Observatori s'ha construït com una iniciativa de ciència ciutadana. Tota la ciutadania té el seu paper. Però ... Com podem ajudar de manera individual, ara? Una de les maneres de participar entre totes és respondre un breu qüestionari sobre ús de l'aigua i percepció de el problema en el context d'escalfament global. Amb les dades que es recullin de totes les respostes, l'equip expert podrà conèixer com es viuen i senten les qüestions lligades a la sequera, l'aigua i el canvi climàtic al nostre territori.

¿T'animes?

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel