13/11/2023 Notícia

El compromís del CREAF amb EARMA i INORMS, o com anar més enllà per facilitar la recerca

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

Un antic proverbi africà evoca una idea que algunes escoles de negoci s’han acabat fent seva i sovint presenten com a reclam. “Si vols anar més ràpid, mou-te en solitari. Si vols anar més lluny, ves-hi en companyia”. Una saviesa simple i autèntica, com tot el que és ancestral, i alhora una recomanació que ha traspassat a altres disciplines. Aquesta dita popular de l’Àfrica va sobrevolar el 9è congrés de la International Network of Research Management Societies (INORMS), celebrat a Durban (Sud Àfrica) el maig de 2023 amb el lema ‘Towards a utopia in research and innovation management’, concebut com un macro espai internacional de trobada per posar en comú i fer avançar la innovació i l’impacte de la gestió de la recerca. Per part del CREAF hi han intervingut l’Olga Roig –cap de la Unitat de Pre-Award–, la Teresa Rosas –responsable de Talent i gènere– i l’Anabel Sánchez –al capdavant d’Impacte social de la recerca.

"A la gestió de la recerca hi confluim professionals de la biologia, la física, la geologia, la sociologia, la ciència política, etc. que facilitem la recerca i compartim els mateixos reptes"

OLGA ROIG, cap de la Unitat de Pre-Award del CREAF

Amb un efecte mirall, “INORMS ens aporta un context a escala global”, en paraules d’Olga Roig. Per tant, conèixer metodologies, escoltar experiències de primera mà, explorar reptes i compartir solucions aplicades a centres i universitats de cultures científiques i corporatives tan diverses com Sud Àfrica, Llationoamèrica, Nova Zelanda, els Estats Units i Europa, entre d’altres.  Si bé la participació de les tres professionals del CREAF se situa en un entorn complementari, per la seva banda l’Anabel Sánchez afegeix que aquesta xarxa internacional “és un espai on créixer professionalment i intercanviar bones pràctiques i, alhora, donar a la professió el valor que es mereix”.

De Sud Àfrica al món

Just una setmana abans d’inaugurar la cita global d’INORMS 2023, es va organitzar un viatge d’estudi a universitats i centres de recerca de les ciutats sudafricanes de Johannesburg, Pretòria, Gaborone (Botswana), Cape Town i Durban, amb l’enunciat ‘Reptes globals, innovació i impacte en la recerca’. Entre la dotzena de persones de tot el món seleccionades per assistir-hi s’hi trobava l’Olga Roig del CREAF. “A la gestió de la recerca hi confluïm professionals de la biologia, la física, la geologia, la sociologia, la ciència política... tant amb un perfil científic i havent cursat un doctorat, com sense”, reflexiona Olga Roig. “Tenim en comú que donem suport a la recerca, la facilitem i compartim els mateixos reptes”.

El viatge d'estudi organitzat per INORMS el 2023 ha permès una dotzena de persones visitar universitats i centres de recerca de Sud Àfrica. Imatge: cedida per Olga Roig.
El viatge d'estudi organitzat per INORMS el 2023 ha permès una dotzena de persones visitar universitats i centres de recerca de Sud Àfrica. Imatge: cedida per Olga Roig.

Aquesta oportunitat única de conèixer i compartir coneixement tenia per objectiu establir vincles en especial amb col·legues de Sud Àfrica, crear contactes amb professionals homòlegs per a futures accions de mobilitat i col·laboració (no només amb les gestores de recerca sinó també amb les investigadores i els investigadors del CREAF), reforçar la consciència i col·laboració entorn als ODS, consolidar la mobilitat científica internacional, i compartir una visió dels entorns de recerca i innovació a Sud Àfrica. Hi van intervenir representants de Alemanya, Aràbia Saudita, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, els Estats Units, Gran Bretanya, Holanda i Noruega. Aquesta ruta o viatge d’estudi la convocaven l’European Association of Research Managers and Administrators (EARMA), la Southern African Research & Innovation Management Association (SARIMA) i la Danish Association of Research Managers and Administrators (DARMA). Les associacions EARMA, SARIMA i DARMA formen part de la xarxa mundial d’associacions que constitueix INORMS.

"El treball amb INORMS és una injecció d'aire fresc i de noves idees per encarar, de la millor manera, els reptes que tenim sobre la taula com a gestores de la recerca"

TERESA ROSAS, responsable de Talent i gènere del CREAF

Què ens inspira

El CREAF fa 12 anys que forma part d’EARMA, amb l’objectiu de disposar de l’acreditació, la garantia de complir els estàndards internacionals i la formació necessàries, en el context en evolució constant dels programes de finançament europeus i nacionals. Així mateix, aquesta vinculació permet al centre formar part de grups de treball per posar en comú reptes, necessitats i bones pràctiques amb col·legues de procedències molt heterogènies. Per a la responsable d’Impacte social de la recerca del CREAF, Anabel Sánchez, involucrar-se i participar d’EARMA implica "formar part de grups de treball i aprenentatge com l'EARMAImpact, al qual participem persones molt diverses que estem impulsant les agendes d'impacte a les nostres respectives institucions".

"Pertànyer a INORMS aporta un espai on créixer professionalment i intercanviar bones pràctiques i, alhora, donar a la professió el valor que es mereix"

ANABEL SÁNCHEZ, responsalbe d'Impacte social de la recerca del CREAF

Des d’una perspectiva complementària com és la responsabilitat en Talent i gènere del centre, per a la Teresa Rosas suposa "una injecció d'aire fresc i noves idees per encarar, de la millor manera, els reptes que tenim sobre la taula com a gestores de la recerca". Contundent i gràfica, per a l’Olga Roig la sensació amb EARMA “és haver trobat la tribu: un grup de persones de diversos punts d’Europa amb els meus mateixos reptes, molt disposades a ser empàtiques, a crear xarxa professional i, sobretot, el suport necessari per anar-nos reinventant, per donar un suport efectiu i de qualitat a la comunitat científica de les nostres institucions”. Una referència, sens dubte, a les singularitats d’una professió que recorre camí al costat de la ciència, amb l’objectiu compartit de fer evolucionar el coneixement.

Mesurar-se a escala global amplia sens dubte el camp de visió i, d’alguna manera, permet copsar el pols de la situació. A partir de l’experiència del CREAF a Sud Àfrica el 2023 partim de la base que les pràctiques professionals en gestió de la recerca al centre compleixen tots els estàndards de partida. Ara estem en el moment de la consolidació, el creixement i la innovació en tot un segui d’àmbits. No en va, EARMA facilita des d’aquest 2023 que els seus centres associats disposin d’un pla de carrera professional dels seus propis equips de gestió de la recerca.