El CREAF i Barraquer aposten pels boscos mediterranis i el talent jove amb una beca de suport a la recerca
L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina ha rebut la 'Beca Impulsa Barraquer' concedida pel Centre d'Oftalmologia Barraquer., que permetrà co-finançar part de la seva tesi doctoral i impulsar la seva recerca sobre la resiliència dels boscos mediterranis. Es tracta del primer ajut a la recerca forestal emmarcat en la primera convocatòria de beques impulsa del Fons Boscos del Futur, inaugurat recentment pel CREAF. El comitè avaluador està integrat per la Comissió de Fundraising del CREAF i l’equip de Barraquer. En l'acte en què es va atorgar el premi vam comptar amb la presència del professor Barraquer i del director del CREAF Joan Pino, i també d’altres treballadores dels dos centres que van voler compartir la celebració.
En Gerard ens explica que la tesi, titulada provisionalment “Resiliència de les comunitats llenyoses enfront de pertorbacions associades al canvi climàtic i nínxol climàtic de les espècies”, pretén aportar noves eines per poder avaluar la sensibilitat i resiliència de diferents comunitats forestals davant la combinació d'episodis d'incendi i sequera, tenint en compte les característiques climàtiques de les seves espècies, determinant així el punt d'inflexió en la capacitat de recuperació dels boscos, i així per poder anticipar-se al col·lapse dels ecosistemes forestals. També comenta que la capacitat predictiva de com respondran els boscos a les pertorbacions proporcionada per aquesta recerca s’espera que siguin d’especial rellevància per als diferents agents que ja treballen en el territori, per tal d’ajudar a anticipar-se als impactes del canvi climàtic en els boscos, implementant estratègies apropiades que contribueixin a la conservació d'aquests ecosistemes i evitar la seva pèrdua i degradació.
"Haver rebut aquest premi d’ajut a la recerca ara en aquest moment inicial de la tesi és realment motivador, pel fet de veure que es valora i es mostra interès pel treball que estem realitzant, i això m’ajuda a encarar amb moltes més ganes i il·lusió aquest projecte."
Gerard Codina, investigador predoctoral del CREAF
Part dels resultats finals esperats i potencials d’aquesta recerca inclouen promoure una única salut global de les persones, els boscos i el planeta (concepte "One Health") com a impacte social de la pròpia recerca científica, entès com els beneficis/efectes en la societat fora de l’acadèmia-. Alhora, contribuiran a assolir diverses fites de sostenibilitat establertes en diferents plans vigents, com la Estratègia Forestal Española Horizonte 2050 o la New EU Forest Strategy for 2030.
Tinguem vista pels boscos del futur
El Centre d'Oftalmologia Barraquer és una institució mèdica líder en prevenir, diagnosticar i tractar malalties oculars. A més de brindar una qualitat humana diferencial en el tracte al pacient, el centre diversifica l’activitat amb tres àrees d’actuació més, tant en l’àmbit nacional com internacional: formació, recerca i tasca social.
El CREAF és un centre de recerca a on creem coneixement i fem de pont per a, entre altres, informar la presa de decisions en l’àmbit de les polítiques ambientals i, especialment, en la gestió sostenible dels ecosistemes forestals. Els boscos mediterranis estan sotmesos a una pressió creixent degut al canvi climàtic que pot posa en risc la seva supervivència futura. Per això, juntament amb Barraquer i acompanyant el seu lema, volem tenir vista de futur i la recerca d’en Gerard i el seu grup en son un clar exemple: treballem en l’anàlisi i la modelització de l’evolució futura dels boscos en aquest context de canvi global, per impulsar una gestió forestal intel·ligent i adaptativa que asseguri la supervivència dels boscos mediterranisJoan Pino, investigador i director del CREAF
Des dels nostres orígens a Barraquer hem tingut un compromís ferm amb la millora de la qualitat de vida de les persones a través de la generació de coneixement, en el nostre cas en l’àmbit de l’oftalmologia. Ara, mitjançant la col·laboració amb el CREAF i la creació de la Beca Impulsa Barraquer, seguim refermant el nostre paper en la promoció de la investigació i el talent jove. Desitgem a en Gerard i al seu equip tots els èxits.
Professor Rafael I. Barraquer, director de Barraquer
Previous
Next
La seva empenta per fer-se seu el compromís de promoure un entorn saludable i resilient va portar-los a crear, l’any passat, la iniciativa #TinguemVista, el seu propi projecte de mecenatge ambiental. Dins la seva Responsabilitat Social Corporativa (RSC) posa èmfasi en la preocupació pel medi natural que ens envolta, present i futur, i pels boscos en particular. Gràcies a aquesta campanya, el 2023 han fet una aposta clara per una gestió forestal intel·ligent basada en la ciència d’excel·lència del CREAF (col·laboració formalitzada el passat 2022), per junts contribuir a millorar la situació dels boscos mediterranis.
La col·laboració s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i pretén oferir noves oportunitats per impulsar la ciència d’excel·lència de gran impacte, a la vegada que ajudem a entitats compromeses com Barraquer a crear un impacte positiu en alinear-se i contribuir a l’acció pel clima (ODS 13) i la vida d’ecosistemes terrestres (ODS 15). A través d’aquest tipus de col·laboracions publico-privades (ODS 17), sumem esforços per fer front als reptes socials, econòmics i ambientals globals a través de l’evidència científica d’excel·lència i una ciutadania informada i implicada en la presa de decisions. L’ajut associat a la col·laboració, com altres realitzats mitjançant conveni de col·laboració empresarial als projectes del CREAF, es vehicula a través de la nostra fundació agermanada, la Fundació Terra.
Oportunitats de mecenatge científic per protegir el bosc Mediterrani
A inicis d’aquest 2023 vam posar en marxa el nou Fons Boscos del Futur del CREAF per ajudar a posar en valor i promoure la recerca en ecologia forestal aplicada, que busca solucions per ajudar als boscos a adaptar-se al canvi global via el mecenatge científic empresarial i social. Gràcies al suport d’entitats i persones compromeses amb la sostenibilitat de la ciència d’excel·lència i de la natura, un/a jove investigador/a predoctoral podrà continuar avançant en la seva recerca i/o un talent investigador sènior es podrà consolidar, contribuint així a aportar respostes i solucions per adaptar els nostres boscos mediterranis als majors reptes del canvi global.
L'objectiu d'aquest nou fons institucional de beques filantròpiques del CREAF és abordar els reptes comuns dels boscos de la península Ibèrica, amb un focus especial a la Mediterrània, alhora que es millora la cooperació i governança per a un millor desenvolupament sostenible dels territoris implicats. Una aposta decidida amb la qual volem afavorir una gestió forestal adaptativa i un desenvolupament sostenible, intel·ligent i integrat a través de la ciència d'excel·lència transformadora, que promogui un impacte social d'augment de la resiliència de les regions.
Oferim a la societat l’oportunitat de convertir-se en una ciutadania ambaixadora de la ciència en ecologia que contribueixi a millorar la salut dels ecosistemes. Com? Ajudant a conscienciar de la importància de les problemàtiques que ja pateixen els boscos mediterranis i de poder assegurar uns ecosistemes naturals saludables, així com del nostre paper com a societat responsable i compromesa en el seguiment i l’obtenció de dades científiques per trobar solucions que aconsegueixin una millor salut del nostre entorn natural.
En Gerard Codina, investigador predoc del CREAF, ha rebut la beca del @centrobarraquer que li permetrà finançar part de la seva recerca sobre la resiliència dels boscos mediterranis! 🌳🔍 Emocionades de veure altres entitats impulsar la #ciència i el talent jove 🥰 Fem via! 🫂🎉 pic.twitter.com/Pawy4u00IB
— CREAF (@CREAF_ecologia) September 21, 2023
El nou Fons Boscos del Futur es suma als esforços que impulsem des del CREAF per establir noves relacions estratègiques, emmarcades dins la nostra oficina de ‘Filantropia i Aliances amb el sector privat’. Aquesta oficina s’encarrega d’establir connexions entre el CREAF i el sector privat, incloent-hi tant entitats com persones particulars, teixir sinergies i compartir noves oportunitats de col·laboració directa entre la societat i la ciència en ecologia desenvolupada pel CREAF, amb el valor afegit que ofereix una Filantropia Científica estratègica.