Notícia

El CREAF i la Fundació Caixa d'Enginyers continuen unint esforços per impulsar la ciència ciutadana 

Tècnic/a de comunicació

Alba Gimbert Àlvarez

Científica renaixentista i eterna aprenent, amb set insaciable d'explorar els apassionants mons de la comunicació, l'educació i la divulgació del patrimoni natural.
Comparteix

El passat 20 de juny l’equip de la Fundació Caixa d’Enginyers va visitar l’Estació Biològica de Can Balasc, co-gestionada entre el CREAF i Parc de Collserola, per descobrir en directe i in-situ el gran potencial de la ciència ciutadana com a eina per reconnectar amb la natura i cooperar directament per la seva conservació. Vam compartir experiències i idees, en un breu itinerari pel bosc  on vam descobrir les seves problemàtiques. Així mateix, van gaudir d’una  demostració de les apps de dos projectes de Ciència Ciutadana del CREAF: Alerta Forestal i Ritme Natura. La fundació va conèixer  de primera mà les instal·lacions científiques (laboratoris, sales i parcel·la experimental).   

Aquesta col·laboració té com a objectiu principal impulsar la unió entre ciència i societat mitjançant un compromís col·laboratiu a llarg termini entre ambdues institucions. 

La visita està emmarcada en el segon any de l’Aliança Estratègica Fundació Caixa d’Enginyers-CREAF, renovada durant el període 2022-23. Aquesta col·laboració té com a objectiu principal impulsarà la unió entre ciència i societat mitjançant un compromís col·laboratiu a llarg termini entre ambdues institucions. Aquestes sinèrgies donen, per una banda, major abast a la transferència de coneixement de la recerca i la ciència ciutadana del CREAF i, per altra, multipliquen el coneixement ciutadà perquè puguin formar part de la ciència i democratitzar-la (impuls d’una cultura científica) que ens apropa, cada cop més, a l'objectiu principal d’aquesta aliança: que les persones i la natura caminin de la mà i que la ciència els permeti conèixer-la, cuidar-la i valorar-la.  

Hi ha problemes que ens toquen a totes, com la cura i conservació de la natura o el canvi climàtic. La ciència ciutadana ens permet, plegades, donar-hi resposta i nodrir-nos de coneixement i eines per fer-hi front. 

LAURA FORCE, tècnica de tiència ciutadana i educació ambiental del CREAF

Equip de la Fundació Caixa d'Enginyers i companyes del CREAF a Can Balasc.
Equip de la Fundació Caixa d'Enginyers i companyes del CREAF a Can Balasc. Imatge: Alba Gimbert.

Aquesta aliança estratègica està alineada amb dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que fan front als diversos reptes socials, econòmics i ambientals globals que encarem com a societat actualment. De quina manera? En aquest cas ho fem fomentant una ciutadania informada i empoderada, a més d’ implicada en la presa de decisions. Segons l'Anna Álvarez, responsable d’aliances de la Fundació, a través d’aquesta col·laboració de les dues entitats es podrà desenvolupar un major compromís amb el medi ambient i la societat.

Volem posar el nostre granet de sorra per ajudar a mitigar la crisi climàtica que estem vivint. Creiem en iniciatives com la ciència ciutadana que involucren i sensibilitzen a la ciutadania amb l’objectiu d’apropar la natura a les persones, aconseguint així que, entre totes i tots s’incentivi la cura de la natura i el medi ambient.

ANNA ÁLVAREZ, responsable d’aliances de la Fundació Caixa d'Enginyers

El director del CREAF, Joan Pino, recolza aquesta perspectiva i apunta que “la ciència ciutadana és una gran oportunitat perquè la societat entengui millor els reptes ambientals que tenim plantejats i, alhora, el paper que pot jugar la ciència per a encarar-los. I la col·laboració entre entitats de recerca com el CREAF i fundacions com Caixa d’Enginyers és estratègica per a assolir aquest objectiu”. 

Joan Pino, director del CREAF, i Iñaki Irisarri, director de la Fundació Caixa d'Enginyers.
Iñaki Irisarri, director de la Fundació Caixa d'Enginyers, i Joan Pino, director del CREAF. Imatge: Alba Gimbert.

La Fundació Caixa d’Enginyers és una entitat de caràcter privat i sense ànim de lucre que vol col·laborar en la protecció del medi ambient, la sensibilització de la societat i l’avantatge que suposa conèixer bé els desafiaments globals. L’objectiu principal és aportar un valor sostenible a les comunitats professionals i contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la societat mitjançant l’establiment de relacions basades en l’ètica, el compromís i la confiança. 

Aquesta aliança se suma als esforços que impulsem des del CREAF per establir noves relacions estratègiques, emmarcades dins l’oficina de ‘Filantropia i Aliances estratègiques. Aquesta oficina s’encarrega d’establir connexions entre el CREAF i el sector privat (entitats i ciutadania), teixir sinergies i compartir noves oportunitats de col·laboració directa entre la societat i la ciència del CREAF amb un valor afegit. 


Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?