21/07/2022 Notícia

El CREAF i la Fundació Terra amplien el seu compromís institucional per un major impacte social

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El CREAF i la Fundació Terra, fundació creada al 1994 i pionera a Catalunya en el seu àmbit, signen un nou conveni marc de col·laboració. Aquest nou conveni precedeix l’anterior, signat al 2018 i reforça un acord de cooperació per unir forces i recursos per avançar cap a tres objectius compartits:

  • Assegurar una recerca d’excel·lència en ecologia terrestre
  • Divulgar el coneixement generat pel CREAF per junts promoure canvis transformadors en la societat
  • Oferir solucions pràctiques per mitigar i adaptar-nos al canvi global que afecta de forma creixent als hàbitats i les espècies, així com al benestar global de les persones i el planeta.

Amb aquest nou conveni marc, ambdues institucions renoven el compromís en la seva relació institucional i creen un maridatge perfecte i necessari: el CREAF es  consolida com a soci científic prioritari de la fundació, i la Fundació Terra es consolida coma a fundació sòcia institucional prioritària del CREAF. Una relació que no repercuteix en la independència, la identitat jurídica i les característiques bàsiques i específiques de cada part. L’acord renovat de col·laboració es un segell de garantia del ferm compromís de part d’ambdues institucions per optimitzar recursos i maximitzar l’impacte social.

El CREAF, per la seva banda, reafirma el seu compromís per sumar esforços intercanviant recursos i coneixement, incloent la coordinació operativa entre l’Alicia Cardona (Filantropia del CREAF) i el Christopher Carnie (Director FT) mitjançant reunions periòdiques, per contribuir a la missió de la fundació així com a la visió d’impacte compartida amb la Fundació Terra  .

“El CREAF comparteix bona part de la missió de Fundació Terra des de la perspectiva d’un centre de recerca. La nostra missió és crear i divulgar el coneixement científic que permeti encarar aquesta emergència ambiental en els seus diversos vessants (escalfament global, crisi de la biodiversitat, etc.). Aquest coneixement sumarà esforços per ajudar a la Fundació Terra a crear les palanques de canvi per una transformació social real.”

Joan Pino, Director del CREAF

El present conveni fa palès que la Fundació Terra reafirma el seu compromís d’ajudar a promoure i subvencionar projectes científics i de sostenibilitat institucional del CREAF, per a impulsar i donar continuïtat a l'activitat científica desenvolupada pel centre. La Fundació, per tant, pretén contribuir en potenciar i promoure la ciència del CREAF, ajudant a canalitzar donacions de particulars, fundacions i empreses al CREAF per oferir major avantatges fiscals pels donatius als mecenes.

“Per la Fundació Terra és un honor tenir un soci científic tan potent com és el CREAF, un dels centres líder en ciència ambiental a la conca mediterrània. Amb el CREAF al costat tenim accés als últims avenços en ecologia i una base solida, científica, per buscar solucions a la emergència climàtica.”

Christopher Carnie, Director de la Fundació Terra

Ambdues, així mateix, comprometen els seus esforços a divulgar els resultats compartits per rendir comptes i oferir una transparència màxima cap a la ciutadania i les entitats col·laboradores.

La Fundació Terra

La Fundació Terra va ser creada al 1994 pels ecologistes Jordi Miralles, Ralf Massanés i Joan Dolcet, amb l’objectiu de la “defensa i la conservació de la natura, així com la promoció, divulgació i patrocini d'activitats relacionades amb aquell objecte, creant així una nova cultura ambiental.”

La Fundació Terra ha sigut sempre un espai d’innovació, participació ciutadana, i solucions pràctiques ecològiques. Quan encara era pràcticament impossible que una persona generés energia solar a nivell particular, per les restriccions legislatives del moment, la fundació va impulsar la “Guerilla Solar” amb plaques solars endollables a casa per promoure l’autonomia energètica de la ciutadania.

Tot seguit, va crear una sèrie de productes de cuina solar que permetia cuinar amb llum solar, i també – entre moltes altres propostes innovadores – les primeres plantes fotovoltaiques de participació ciutadana d’Espanya i d’entre les primeres d’Europa: una d’elles per exemple al Mercat del Carmel, a Barcelona, que avui -15 anys desprès- continua generant energia neta i estalviant emissions d’unes 12.000 kg de CO2 cada any.

Recentment la Fundació Terra ha renovat el Patronat i s’ha enfocat en la nova missió de l’entitat sota el lema: ‘Ciència i Solucions per l’ #EmergènciaClimàtica’. L’equip de la fundació treballa de la mà de les investigadores i investigadors del CREAF per ajudar a la ciència i junts buscar les solucions més pràctiques a les crisis ambientals més urgents a les quals s’ha afrontat mai la humanitat.

Joan Pino, director del CREAF i Christopher Carnie, director de la Fundació Terra.
Joan Pino, director del CREAF i Christopher Carnie, director de la Fundació Terra.

Com puc ajudar a moure l’ecologia i la ciència per la natura?

La relació entre el CREAF i la Fundació Terra està oberta a la vostra col·laboració, et convidem a anar un pas més enllà amb el teu compromís amb la ciència i la natura!

Busquem persones compromeses amb la natura i la ciència, que vulguin col·laborar directament amb projectes científics i/o solucions pràctiques ecològiques, ja sigui participant com a voluntària, a través de donacions puntuals o periòdiques, o bé ajudant-nos a que tothom conegui l’ecologia difonent les activitats impulsades pel CREAF i la Fundació Terra!

Per tal d’oferir-vos encara major avantatges fiscals pels donatius al CREAF que permet la Llei de mecenatge, el renovat conveni CREAF-FT permet canalitzar les donacions d’entitats i persones que a la vegada estiguin interessades en una major desgravació fiscal.

Ens ajudes a moure la ecologia i la ciència?

Per qualsevol qüestió, o si simplement vols més informació, contacta amb l’Alicia Cardona - Oficina de Filantropia del CREAF: filantropia@creaf.uab.cat