05/07/2021 Notícia

El CREAF soci promotor del Centre en Resiliència Climàtica d'Eurecat

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

La principal seu del Centre en Resiliència Climàtica estarà ubicada a Eurecat Amposta, tot i que actuarà en tot el territori i tindrà una forta projecció internacional.  La iniciativa ha estat impulsada per Eurecat, l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, i compta amb el suport i col·laboració d'institucions i entitats vinculades a la recerca com el CREAF.

Els propers quatre anys Catalunya veurà fet realitat el nou Centre en Resiliència Climàtica (CRC), una iniciativa amb projecció internacional impulsada per Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb diferents agents i organitzacions com el CREAF. L'objectiu del CRC serà el de potenciar la lluita contra l’emergència climàtica i un ferm compromís amb la transició ecològica a Catalunya, Espanya i la Mediterrània, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació.

El desplegament de les activitats i les inversions en laboratoris del Centre en Resiliència Climàtica suposaran inversions de més de 12 milions d’euros en el pròxim quadrienni. El centre utilitzarà metodologies innovadores relacionades amb la ciència ciutadana i promourà, en col·laboració amb altres entitats, la generació de noves iniciatives empresarials que aportin solucions tecnològiques per a lluitar contra el canvi climàtic. A més, impulsarà conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili, activitats formatives en l’àmbit del canvi climàtic, ja que es preveu una demanda creixent de professionals d’aquestes disciplines.

El Centre en Resiliència Climàtica s’implementarà sobre un model de col·laboració publico-privada, amb la participació de tots els agents de l’ecosistema d’innovació, incloent també la participació ciutadana; en coordinació amb l’administració pública, i en total alineació amb les polítiques d’adaptació al canvi climàtic de caràcter nacional i internacional.

Joan Pino

La ‘resiliència ecològica’ és a la capacitat d’un sistema ecològic per recuperar les seves propietats després de veure’s alterat per un pertorbació. Com a ecòlegs esperem aportar tot el nostre coneixement i establir col·laboracions transversals i productives.

JOAN PINO, director del CREAF. 

9 socis promotors

El Centre en Resiliència Climàtica compta com a socis promotors amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Amposta, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), el CREAF, la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundación Empresa y Clima, l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLIfe i la Universitat Rovira i Virgili.

El Dr. Carles Ibáñez, director de l’Àrea de Canvi Climàtic d’Eurecat assumirà la direcció científica del CRC. El centre treballarà de forma coordinada amb les institucions de recerca, els agents socials i econòmics, el teixit empresarial i les administracions públiques, per sumar capacitats en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

El centreneix a les Terres de l’Ebre, un dels territoris més amenaçats de la Mediterrània, on els impactes del canvi climàtic ja són una realitat, especialment al delta de l’Ebre, amb efectes en els ecosistemes, l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura i altres sectors econòmics. Carles Ibàñez, director científic del CRC.

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Notícia
Jardí de pluja CREAF
Notícia

Jardins de pluja i altres propostes per adaptar les ciutats a les inundacions i reconstruir les afectades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!