23/10/2013 Notícia

El projecte AgriUAV farà volar aeronaus no tripulades per estudiar els conreus

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El CREAF  ha engegat un nou projecte d'investigació en el camp de la teledetecció. La principal novetat del projecte es que fa servir drones o aeronaus no tripulades (UAV) per a estudiar algunes característiques dels cultius. 

AgriDrone, l'avió no tripulat utilitzat al projecte
AgriDrone, l'avió no tripulat utilitzat al projecte

El CREAF lidera la investigació amb la direcció del doctor Aleixandre Verger, en col·laboració amb l'INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) i l'empresa Airinov. L'AgriUAV és un projecte de caire internacional, que persegueix la transferència de coneixements entre sectors públics i privats.

La tecnologia UAV obre nous horitzons en l'agricultura de precisió i permet fer un seguiment continu i a baix cost dels cultius.

L'objectiu principal és caracteritzar com evolucionen els cultius. A més, entre els objectius científics destaca millorar els sensors òptics de les aeronaus. Les aeronaus no tripulades permeten obtenir informació amb una alta resolució espacial (pocs cm) i temporal (vols programables). Això facilita l'elaboració de mapes dels cultius amb informació molt precisa. A través d'aquests mapes els científics poden calcular alguns paràmetres que serveixen per descriure la salut dels cultius observats.

Estimació de variables d'estat dels cultius per a l'agricultura de precisió a partir de dades UAV (www.airinov.fr)
Estimació de variables d'estat dels cultius per a l'agricultura de precisió a partir de dades UAV (www.airinov.fr)

Un dels factors que es calculen amb aquestes naus és l'índex d'àrea foliar (LAI), que  permet dir com és el cultiu i quina necessitat de nitrogen té. Aquest índex indica la superfície que ocupen  el fullatge respecte la superfície del sòl, i depèn de factors físics (disponibilitat d'aigua, nutrients, etc.) i factors biològics com la mida de les plantes i el seu fullatge. Una altre variable calculada és el contingut en clorofil·la (Cab), que serveix per dir si el cultiu està patint estrès o si les plantes estan ben nodrides.

A partir d'aquest projecte, els investigadors també volen desenvolupar tecnologies a través de les UAV que puguin servir per seguir la floració o maduració dels fruits de les plantes cultivades.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel