23/10/2024 Notícia

El projecte CitiObs busca aliar-se amb iniciatives de ciència ciutadana per enfortir la vigilància ambiental a ciutats europees

CitiObs
Tècnic/a de comunicació

Diego de la Vega

Científic, historiador i comunicador de la ciència. Sóc un apassionat de la ciència, principalment a les seves dimensions socials i històriques.
Comparteix

Les iniciatives de ciència ciutadana són cada vegada més valuoses per a monitorar l'estat de salut ambiental de les ciutats. El projecte europeu CitiObs busca establir aliances amb fins a 30 observatoris ciutadans per tal que el seu impacte traspassi fronteres i les seves observacions siguin més fiables i accessibles per a la presa de decisions i accions polítiques a escala local, nacional i global. La convocatòria que han obert té com a objectiu dotar d'eines personalitzades, formació i oportunitats de networking a projectes de ciència ciutadana que estiguin treballant en temes ambientals urbans com la qualitat de l'aire, la contaminació acústica o la calor urbana.  

Els projectes interessats poden presentar la seva sol·licitud a la pàgina web de CitiObs fins a finals del mes d'octubre. Les iniciatives seleccionades es convertiran en “Casos Aliança” i s'incorporaran a les activitats planejades per CitiObs durant els mesos de novembre i desembre. CitiObs és un projecte europeu que impulsa a les iniciatives de ciència ciutadana per a facilitar que la ciutadania sigui part de la solució per a aconseguir unes ciutats més vivibles, sostenibles i inclusives.

 

Quins recursos s'ofereixen?  

El projecte CitiObs ofereix als observatoris i iniciatives de ciència ciutadana interessades la possibilitat d'accedir a manuals que inclouen recursos sobre com co-crear accions dirigides a la ciutadania, com millorar la inclusió i la diversitat, com abordar els conflictes i millorar la cooperació o sobre com treballar des d'una perspectiva artística o creativa.  

També es faciliten bones pràctiques sobre com triar i utilitzar sensors de baix cost per a mesurar partícules PM2.5, soroll i temperatura. Així com recomanacions per a construir una arquitectura de dades interoperable que permeti integrar unes bases de dades amb unes altres. Això permet, per exemple, crear mapes de contaminació acústica no només d'una ciutat sinó de tota Europa o buscar la relació entre la qualitat de l'aire i la salut o la biodiversitat. A més, s'ofereixen formacions personalitzades per a ajudar els professionals de la ciència ciutadana a incloure en les seves bases de dades algoritmes que avaluen la qualitat de les seves observacions etiquetant-les en funció de com de fiables són.  

A més, la participació com a ‘Cas Aliança’ assegura un viatge a una de les ciutats on CitiObs està ja aplicant la seva metodologia, així com connexions amb altres comunitats de pràctica, els FabLabs i els anomenats Maker Spaces.

Joan Masó CREAF

“CitiObs busca assegurar que les observacions siguin fiables i es recullin amb un llenguatge comú. D'aquesta manera, jugaran un paper clau a transformar els entorns urbans i a millorar la salut i el benestar de les persones".

JOAN MASÓ, investigador del CREAF.

Què és CitiObs?

El projecte CitiObs té com a objectiu enfortir als observatoris ciutadans en tota Europa, ajudant-los a crear, millorar i expandir les observacions mediambientals que recull la ciutadania. 

CitiObs és un projecte de quatre anys finançat pel programa Horizon Europe de la Comissió Europea i que dona suport a iniciatives com GEOSS i GEO en el marc del Pacte Verd Europeu.

Notícies relacionades

Notícia
Notícia

Connectar la recerca sobre aigua terrestre i costanera amb el projecte AquaINFRA

Notícia
Notícia

La inesperada mortalitat dels boscos després dels fenòmens climàtics extrems preocupa els científics de tot el món

Notícia
Notícia

La primera base de dades mundial de vegetació de la Terra