22/12/2023 Notícia

El viatge cap a l’impacte social de la ciència del CREAF

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

Avui ens endinsem en el món del CREAF per explicar com hem decidit reflexionar sobre la nostra recerca, la història de tot el que hem après i veure quin impacte ha tingut la nostra recerca en la societat durant més de 35 anys. En l'actualitat, els desafiaments socioambientals als quals hem de fer front són cada vegada més urgents, i la recerca en canvi climàtic i natura del CREAF no pot ignorar aquesta realitat. Hem de comprendre de quina manera la nostra recerca ha servit per millorar l'acció política, la consciència social i la gestió del territori, i mirar com fer-ho encara amb més força i amb més abast. Si la ciència del CREAF pot contribuir a transformar el món de manera positiva, que aquesta contribució sigui no només possible, sinó també àgil i contundent.

Hem de comprendre com la nostra recerca ha servit per millorar l'acció política, la consciència social i la gestió del territori, i mirar com fer-ho encara amb més força i amb més abast.

Anabel Sánchez, responsable d'impacte del CREAF

En aquest sentit, el nou marc d'impacte social de la recerca del CREAF, a càrrec d'Anabel Sánchez, ha començat a moure's i a explorar quin paper juga el nostre coneixement i la informació i dades que generem en el complex entramat dels problemes ambientals. Així que, continua llegint per descobrir l'estratègia d'impacte social de CREAF que ha vist la llum aquest 2023.

Entenent la Missió del CREAF

El nou marc d'impacte del CREAF ha de permetre demostrar que la nostra recerca té impactes socials inestimables.

Imagina't un grup de persones del CREAF amb una missió compartida: descodificar els secrets de la natura i trobar solucions pels reptes ambientals més difícils de resoldre. Des del canvi climàtic fins a l'urbanització, passant per les invasions biològiques. Aquests desafiaments no només afecten els ecosistemes: amenacen les contribucions essencials que proporciona la natura al benestar de les persones. La recerca del CREAF, pot complir aquesta missió? La nova estratègia d'impacte social del CREAF té com a objectiu comprendre com i quan la ciència i els resultats que produïm contribueixen a aquestes solucions, com aconseguim implicar la gent, sensibilitzar-la o com potenciar les habilitats de l'equip del CREAF per establir connexions útils amb aquells que ens ajudin a fer-ho possible. El fruit de tot plegat ha de ser el de demostrar que la nostra recerca té impactes socials inestimables.

Què significa 'impacte' per al CREAF?

L'impacte inclou qualsevol mena de canvis (grans o petits, locals o globals, intencionats o no, instrumentals o conceptuals) que podem mostrar (veure, evidenciar, mesurar), més enllà de l'àmbit acadèmic (afectant de manera positiva la societat, l'economia i el medi ambient) que ocorren gràcies, en part o totalment, a la contribució de la recerca.

L'impacte es tracta, en última instància, de relacions i de connectar la recerca acadèmica amb beneficis en el món real.

Anabel Sánchez, responsable d'impacte del CREAF

El CREAF valora i reconeix que son necessaris i importants molts elements i esforços, així com col·laboracions al llarg del procés per arribar a generar un impacte, pel que parlem d’una ruta cap a l'impacte, sense els quals els beneficis previstos no podrien ser aconseguits.

El marc d'impacte

Per fer-ho, el CREAF ha elaborat un marc d'impacte propi. Un exercici col·lectiu basat en un model lògic, on es marca camins cap a l'impacte, des de la recerca fins als canvis esperats en la societat, tant a nivell polític, social, econòmic o de gestió del medi natural, entre d'altres. El marc deixa clar que tenir impacte no és una qüestió que es pugui representar en una línia recta i reconeix que hi ha moltes rutes i que sovint estan intricades. Admet que els fruits de l'impacte poden florir a curt o llarg termini, sovint derivant del coneixement acumulat i els esforços col·laboratius més que de descobriments individuals. Aquest model integral serveix com a guia per a la promoció, gestió i avaluació de l'impacte de la recerca del centre.

Els elements clau de l'enfocament del CREAF

Al cor del funcionament de CREAF hi ha una aposta ferma per unes interaccions de qualitat amb els actors implicats, amb els agents del canvi, amb la resta de persones no acadèmiques, i una relació que es pot donar en cada etapa del camí cap a l'impacte. Aquest compromís millora la rellevància i aplicabilitat dels resultats de la recerca i maximitza el seu impacte entres dominis clau: política, pràctica i ciutadania en general.

 Aquest compromís millora la rellevància i aplicabilitat dels resultats de la recerca i maximitza el seu impacte entres dominis clau: política, pràctica i ciutadania en general.

El marc d'impacte facilita el desenvolupament de mecanismes i activitats específiques per avaluar l'impacte, amb eines de recopilació de dades per generar evidències útils per el seguiment, l'avaluació i la comunicació del mateix.

Construir una cultura d'impacte

Finalment, la implementació d'un marc d'impacte és un pilar imprescindible per fomentar una cultura d'impacte dins de CREAF. Aquesta cultura aspira a cultivar una visió compartida de l'impacte entre tot el personal, establint un llenguatge, enfocament i eines comuns. És a través d'aquesta cultura d'impacte que el CREAF visualitza la seva recerca com un catalitzador capaç de realitzar una investigació rellevant i útil per adaptar el nostre món als desafiaments globals que més ens preocupen.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel