20/02/2013 Notícia

Els boscos europeus amb més riquesa d'espècies d'arbres produeixen més fusta

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

La producció de fusta en boscos mixtes és un 24% més alta que en boscos on només s’hi troba una sola espècie. L’estudi apunta que la incorporació d’espècies arbòries diferents en un bosc augmenta l’eficiència en l’ús dels recursos.

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.
Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), la producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció. A nivell global, el creixent interès per mitigar l'efecte hivernacle, unit a la necessitat de conservació de la biodiversitat, fa necessari determinar en quina proporció la producció de fusta es veu reduïda quan hi ha una pèrdua de diversitat d'espècies d’arbres.

A través del projecte europeu "Biodiversity and climate change: a risk analysis "(Baccara), l'Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), el CREAF i altres col·laboradors, han intentat respondre a aquesta pregunta analitzant les dades de més de 55.000 parcel·les inventariades en 11 tipus de boscos de cinc països europeus.

Els resultats de l’estudi, publicats ala revista PLOS ONE, revelen que de mitjana, la producció de fusta va ser un 24% més alta en boscos mixtes que en boscos amb una sola espècie. Si es considerava només la producció de fusta, aquesta augmentava mentre incrementava la riquesa d'espècies en gairebé tots els tipus de boscos analitzats. A més, aquesta relació es mantenia quan les diferències de precipitació i temperatura mitjana anual entre parcel·les es consideraven dins de l'anàlisi.

Segons Vilà, molts dels boscos europeus es caracteritzen per tenir una estructura desigual d'edat, han estat històricament molt manejats i són joves. En aquestes circumstàncies, es considera que l'àrea basal per individu no ha aconseguit encara el seu màxim. Per tant, la incorporació de més espècies arbòries dins l'ecosistema podria comportar un augment en l'eficiència per l'ús dels recursos. Alternativament, les parcel·les més riques en espècies solen estar dominades per almenys una espècie arbòria d’alta eficiència en l'ús dels recursos i que per tant, és responsable de la major part de la productivitat en aquesta parcel·la. D'aquesta manera, tots dos mecanismes podrien actuar simultàniament, i a més podrien haver transicions entre ells durant diverses dècades.

Aquest és la primera anàlisi empírica que tracta de descobrir l'existència d'una relació positiva entre riquesa d'espècies arbòries i producció de fusta per tot un continent. Els resultats suggereixen que la preservació dels boscos amb alta diversitat d'espècies arbòries podria augmentar substancialment la captació de carboni a través d'un increment de la producció fustera. Per tant, la importància de la biodiversitat, encara que poc considerada fins ara, hauria de ser incorporada en tot tipus de pla de gestió i de política forestal.

Per a més informació, contactar amb:

Montserrat Vilà, Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC), montse.vila@ebd.csic.es

Per llegir més sobre l’estudi, anar a:

Vilà M, A Carrillo-Gavilán, J Vayreda, H Bugmann, J Fridman, W Grodzki, J Haase, G Kunstler, M Schelhaas and A Trasobares. Disentangling biodiversity and climatic determinants of wood production. PLOS ONE

 

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel