Els governs subnacionals reivindiquen a la COP28 el seu rol clau contra la crisi climàtica i de biodiversitat
Els governs sub nacionals i les entitats regionals associats a Regions4 –entre les quals s’hi troba el CREAF– han fet públic a la COP28 un document i un vídeo, amb una bateria d’accions per contribuir a solucionar la doble crisi mundial de clima i biodiversitat que viu el planeta. L’informe s’anomena 'Transformative Multi-Level Action: Subnational Solutions for Climate & Biodiversity’ i s’adreça a persones amb poder polític de decisió de tot el món. Amb aquesta proposta, Regions4 posa en evidència que l’experiència, coneixement i naturalesa dels governs subnacionals és un bon laboratori d'innovació territorial per aplicar solucions contra la crisi global que, a continuació, es repliquin a escala internacional.
La proposta es concreta en 4 grans àmbits d’actuació 1/ plantejar solucions inclusives i multi-escala del paisatge i els ecosistemes, 2/ impulsar la governança regional, 3/ accelerar el flux econòmic als organismes locals i 4/ unir esforços entre les administracions subnacionals i internacionals.
La ciència té clares les transformacions necessàries per mantenir els límits planetaris, i s'han fixat ambiciosos objectius internacionals de biodiversitat, clima i sostenibilitat fins el 2030 i el 2050. Però els acords establerts fins ara no garanteixen resultats.
El document impulsat per Regions4 posa en evidència que “la comunitat científica té clares les transformacions necessàries per mantenir els límits planetaris dins d’un espai segur per a la humanitat, alhora que s’han establert ambiciosos objectius internacionals de biodiversitat, clima y sostenibilitat fins al 2030 i 2050”. Ara bé, la urgència que planteja Regions4 rau en el seu convenciment que “els acords i els compromisos establerts fins ara no garanteixen els resultats”.
La intenció de l’associació internacional és col·laborar i passar a l’acció per complir els ambiciosos objectius internacionals de l'Acord de París, del Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, de la COP15 de biodiversitat, del United Nations Framework Convention on Climate Change, de la Convention on Biological Diversity i dels ODS de l’Agenda 2030, per anomenar els essencials.
4 propostes contra la doble crisi mundial de biodiversitat i clima
1/ Plantejar solucions inclusives i multi-escala del paisatge i els ecosistemes.
Els governs subnacionals treballen amb una estreta connexió amb les realitats locals i proposen, d’una banda, solucions al canvi climàtic que respectin els ecosistemes i, de l’altra, consultes lliures i obertes a les comunitats locals. Entre les millors alternatives s’anomenen les reserves de la biosfera i els corredors biològics, útils per integrar els objectius globals a les geografies locals.
2/ Impulsar la governança regional.
Cal enfortir l’eficàcia, la qualitat i la bona orientació dels governs regionals i subnacionals, per conciliar els objectius mediambientals i de desenvolupament que donen resposta a les emergències climàtica i de biodiversitat. Aquest és un primer pas per complir amb els objectius de la United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), la Convention on Biological Diversity i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Regions4 apunta que l’IPCC i l’IPBES ja han posat de manifest que cal coordinar i donar coherència a l’acció internacional, nacional i subnacional.
3/ Accelerar el flux econòmic als organismes locals.
Entre el 2003 i el 2016, menys del 10% del finançament per al clima procedent dels fons mundials per al clima es va destinar a l'acció local. Els governs subnacionals tenen una capacitat limitada per recaptar ingressos a través d'impostos i taxes i depenen en gran mesura de les transferències del govern central i altres subvencions, que representen de mitjana més de la meitat (51,5%) dels seus ingressos. Si bé els compromisos i el mandat estan assumits per part dels governs subnacionals, els recursos financers que permetrien aplicar-los segueixen arribant lentament. Es destaquen compromisos com ara el Procés d’Edimburg (2020), la COP15, el Programa BIOFIN del PNUD.
4/ Unir esforços a abast subnacional i global.
Segons estimacions del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), més del 70% de totes les mesures de mitigació del canvi climàtic i el 90% de les mesures d'adaptació necessàries per complir l'Acord de París s'han d'adoptar subnacionalment. La ciència és clara sobre les accions a seguir, però cal difondre el coneixement científic, promoure solucions integrades i accelerar el flux de recursos econòmics. Alinear les agendes internacionals sobre el clima i la biodiversitat és una de les vies més sòlides per avançar, i pot ajudar a superar les crisis planetàries que encarem.