19/03/2024 Notícia

Es presenten 3 captadors d’aigua de boira “made in Spain” capaços de recol·lectar fins a 250l d'aigua per m2 i mes 

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

ada cop més àrid, cada gota d’aigua compta. I on queda aigua que els humans no estiguem aprofitant? Un dels llocs més poètics on buscar-ne és dins la boira, núvols de gotes minúscules en suspensió que podrien donar una segona oportunitat als entorns més degradats o assedegats de la mediterrània. Aquesta ha estat la premissa que ha mogut el projecte LIFE Nieblas, cofinançat per la Unió Europea, durant els darrers quatre anys i que ha permès desenvolupar tres sistemes innovadors per captar aigua de la boira de manera més barata, eficient i modular, una aigua útil per reforestar o per regar els llocs més complicats. Després d’anys de recerca i proves a les Illes Canàries, els seus socis principals, el CREAF, GESPLAN, ICIA, ITC i el Cabildo de Gran Canària presenten avui part dels seus resultats a la Fundación Universitaria del Bages de Manresa en una jornada que té per objectiu començar a multiplicar l’ús d’aquests sistemes arreu de la Península.

En total, s’han desenvolupat tres sistemes diferents amb varietat de materials i tecnologies capaços de captar més de 500 litres d’aigua per m2 en 10 mesos en les instal·lacions fetes a les Canàries, fins al juliol del 2023 s‘havien recollit 35.000l amb un total de 27 captadors de les diferents tipologies, dels 215.000l que es volen captar durant tot el projecte. També s’han desenvolupat sistemes més rudimentaris però molt eficients a l’hora d’assegurar que les plantacions d’arbres tinguin èxit i els plançons superin els estius secs. Totes aquestes innovacions tenen potencial per instal·lar-se en altres localitzacions d’Espanya i Portugal, i el projecte també n’està estudiant la viabilitat a Catalunya, sobretot en zones de l’altiplà central català, la serralada litoral i el Prepirineu. 

Al projecte hi ha treballat un equip multidisciplinar de persones expertes en restauració d'espais degradats, avaluació de processos de regeneració de sòls, sensorització de plantacions, sistemes de reg, meteorologia, i evidentment sistemes de captació d’aigua de boira, tots junts treballant colze a colze amb els propietaris dels terrenys. El CREAF hi intervé juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, el Cabildo de Gran Canària, l’empresa pública canària Gesplan, l’Instituto Canario de Investigaciones Agrarias, l’Instituto Tecnológico de Canarias, la Universidad de La Laguna, l’Heredad de Aguas de Arucas y Firgas i la Comunidad Intermunicipal Viseu Dão Lafões de Portugal.  

Inspirats en la natura 

Les fulles dels pins canaris tenen un secret, i és que estan dissenyades pel mateix objectiu, atrapar gotetes de la boira. Aquesta observació naturalista ha acabat inspirant una idea enginyeril dins del projecte LIFE Nieblas que ha donat lloc al captador de pluja més eficient de tots: el col·lector d’acícules. Un col·lector de fàcil muntatge, petit i que presenta uns travessers dels que pengen uns filets metàl·lics idèntics a les acícules dels pins canaris. Quinze estructures (uns 9m2) han demostrat captar fins a 525 litres el m2 durant els 10 mesos de prova a les Canàries. Ha estat el disseny més eficient i versàtil. 

Captador de boira simulant acícules de pi canari en funcionament. Imatge: Life Nieblas.

També s’han testat dos models més, molt més grans que el col·lector innovador, parlem dels col·lectors de torre, que presenten dues cobertes diferents, la de malla kiwi i la de malla volumètrica. Un sol dels de malla volumètrica han aconseguit captar fins a 379 litres el m2

“Parlem de sistemes que ja han estat provats, no són prototips, sinó estructures que ja es poden dur al mercat per fer-se servir en territoris on es compleixin les condicions de boira i vent”, comenta Vicenç Carabassa

Per últim, fruit de la casualitat, el projecte ha testat un model molt més rudimentari de captador que serveix tant per les reforestacions com per les plantacions agrícoles. Es tracta del col·lector individual, una estructura tubular rígida que encercla els petits arbres plantats per protegir-los de les cabres o altres herbívors. Aquesta estructura, quan es recobreix de la mateixa malla kiwi que els col·lectors de torre, és capaç d’atrapar aigua de la boira a la vegada que manté la humitat i evita la depredació dels plançons per part de les cabres o altres herbívors.  

“Fins ara aquestes restauracions es regaven portant aigua amb camions cisterna, o fins i tot amb helicòpters, amb costos que podien arribar als 260€ per arbre viu després de dos anys”.

GUSTAVO VIERA RUÍZ, tècnic de GESPLAN i coordinador del projecte.

La boira de Catalunya 

La captació d’aigua de boira és una tecnologia àmpliament utilitzada en diversos països, però amb poca implantació a casa nostra a causa de la manca de dispositius realment eficients per les nostres condicions i al poc estudi de les seves potencialitats. Algunes de les zones més optimes on instal·lar alguns dels sistemes desenvolupats pel LIFE Nieblas i començar a captar aigua de boira podrien ser a l’altiplà central, Anoia, Bages i les Garrigues. En aquesta zona és on es donen les condicions òptimes per una màxima captació: boira amb circulació d’aire. Altres zones com Montserrat també es podria provar, però són zones de molt difícil accés. A Lleida i a Vic també es provaran i s’han demanat projectes de recerca específics per fer-ho, tot i que les condicions no siguin tant òptimes per la manca de vent els dies de boira.   

“Altres zones del món amb climatologies molt diferents, com el desert d’Atacama o el Marroc han estat provant sistemes amb el mateix objectiu. Catalunya també podria ser un lloc amb potencial per obtenir aigua de les boires de diferents zones del territori”.

VICENÇ CARABASSA, investigador del CREAF i supervisor científic Life Nieblas.

El projecte LIFE Nieblas també està estudiant si la tecnologia més simple, la dels col·lectors individuals, funciona bé en totes les zones d’influència directa del mar mediterrani, la serralada litoral. Per fer-ho, ha realitzat una col·laboració amb el projecte RESTARC, amb la instal·lació de col·lectors individuals en replantacions en una pedrera en restauració al Garraf. S’han instal·lat gairebé 100 col·lectors en plantacions d’espècies mediterrànies com l’ullastre o el llentiscle.  

Usos de l’aigua de boira 

L’aigua de la boira és bona fins i tot per beure. De fet, els captadors de torre han servit per recol·lectar un tipus d’aigua batejat amb el nom de Nieblagua que es comercialitza com aigua de boca. Tot i això, l’objectiu d’aquest projecte va més encaminat a recol·lectar aigua pel seu ús en la restauració de zones degradades i molt àrides, mitjançant replantacions, i en l’ús agrícola en zones concretes del mediterrani on aquest recurs permeti estalviar altres fonts en moments concrets.  En conclusió, son tecnologies que han de contribuir a adaptar-nos als propers episodi de sequera que cada vegada seran més recurrents. 

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Notícia
Jardí de pluja CREAF
Notícia

Jardins de pluja i altres propostes per adaptar les ciutats a les inundacions i reconstruir les afectades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!