Notícia

#focempordà – Línies de recerca del CREAF sobre incendis

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

Per facilitar la feina de periodistes i cerca d'experts d'aquests dies de tanta angoixa us facilitem molt breument les nostres línies de recerca. Majoritàriament són línies enfocades a la regeneració post-incendi. Us anirem informant del que puguem facilitar sobre la zona cremada i els mapes de perill.

Incendi de fa uns anys a Benifallet
Incendi de fa uns anys a Benifallet

 

EL RÈGIM D' INCENDIS ESTÀ CANVIANT

El foc és un dels factors que més ha modelat el paisatge mediterrani des de molt antic, però el règim d'incendis ha canviat en les últimes dècades. Durant el període 1960-1990, tant el nombre anual d'incendis com la superfície anual cremada van créixer de manera alarmant. A partir de 1990, ambdues variables han tendit a estabilitzar-se, encara que amb molts alts i baixos, però el que no ha parat de créixer és l'aparició d'un fenomen relativament recent: el dels grans incendis.

Els grans incendis no són comparables als incendis habituals. Molts acaben escapant al control dels mecanismes d'extinció, atès que seva velocitat de propagació, la seva virulència i la seva capacitat de generar focus secundaris i situacions de risc per a la població són molt més grans. A més, la regeneració de les zones afectades pels incendis sol ser molt més difícil.

 Línies de recerca del CREAF sobre incendis forestals:

 

  1. Prevenció del risc d'incendi forestal. Millorem contínuament del mapa de perill diari d'incendi i els Plans de protecció prioritària dels massissos forestals (PPPMs).
  2. Estudi i modelització del règim d'incendis. Analitzem quin és el paper de l'estructura del bosc en els incendis i desenvolupem models que ens permetin predir com és de vulnerable un territori a aquesta pertorbació i els seus efectes a llarg termini.
  3. Focs de copa i models de combustible. Elaborem mapes de models de combustible i analitzem perquè alguns focs arriben a ser d'alta intensitat i presenten comportaments extrems.
  4. Efectes del foc sobre les plantes. Estudiem les estratègies de supervivència i regeneració que mostra la vegetació enfront dels incendis en funció de les característiques de cada foc.
  5. Recuperació de la fauna després d'incendis. Analitzem els factors que determinen la supervivència i recuperació de la fauna després del foc i el paper d'aquesta com dispersora i depredadora del banc de llavors.
  6. Gestió de zones cremades. Valorem les alternatives de gestió que permeten reduir el risc d'incendi i afavorir la regeneració posterior, especialment en grans incendis.

Per informació : Anna Ramon, Responsable de Comunicació CREAF 93.5811488

Notícies relacionades

Notícia
bosc_alertaforestal_sentinellesdelbosc
Notícia

El CREAF i la FEEC fan una crida a excursionistes per vigilar la salut dels boscos

Reportatge
Reportatge

Quins arbres hem de plantar a les ciutats?

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!