Notícia

La 2a Synthesis Action del CREAF desxifra els beneficis del bosc per a les persones

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista amb experiència heterogènia en iniciatives de divulgació sobre canvi climàtic, biodiversitat, sostenibilitat, energies renovables, tecnologia, territori i la seva gestió amb criteris ambientals. He treballat per a universitats, centres
Comparteix

La pregunta sobre per què és fonamental avaluar els serveis ecosistèmics que presten els boscos i com comparar-los entre diferents tipus de bosc va centrar l'agenda de la segona Synthesis Action del CREAF, Assessing and comparing ecosystem services among forests is key, but why and how?’. Aquesta sessió de treball que impulsa la cooperació científica internacional va combinar ponències i diverses sessions de discussió, i va tenir lloc a l'estació biològica de Can Balasc (Parc Natural de Collserola, Barcelona) el novembre del 2022.

"El bosc és un dels principals ecosistemes terrestres quant a superfície i la seva contribució per al benestar és clau, per exemple, en termes de biodiversitat, de segrest de carboni i de múltiples aspectes culturals"

Al taller es van analitzar els boscos com a ecosistemes multifuncionals en proveir serveis i beneficis socials, els seus principals reptes i com donar-los resposta. Aquests serveis ecosistèmics varien en funció de la diferent estructura del bosc, la seva composició i funcionament. “El bosc és un dels principals ecosistemes terrestres quant a superfície i la seva contribució per al benestar és clau, per exemple, en termes de biodiversitat, de segrest de carboni i de múltiples aspectes culturals”, explica José Valentín Roces, un dels impulsors d´aquesta segona acció i investigador de la Universidad de Oviedo. “Quantificar aquests beneficis de manera adequada i integradora és essencial per definir polítiques i mesures de gestió, especialment en l'actual context de canvi global”.

 Grup de treball durant la sessió de la segona Synthesis Action del CREAF. Imatge: Synthesis Actions.
Grup de treball durant la sessió de la segona Synthesis Action del CREAF. Imatge: Synthesis Actions.

L'equip científic que va impulsar aquesta Synthesis Action està format per Victor Flo (Imperial College, UAB), Luciana Jaime (CREAF), Judit Lecina-Diaz (Technical University of Munic), Maria Ángeles Pérez-Navarro (Kings College London), José Valentín Roces-Díaz (Universidad de Oviedo) i Albert Vilà (CREAF, Stirling University). Els investigadors convidats van ser Maria Felipe-Lucia (del centre de recerca UFZ, Alemanya), Jean Paul Metzger (de la Universidade de São Paulo), Klara Winkler (del Quebec Center for Biodiversity Science), Alessandra la Notte (de la Università de Turin , Itàlia), Ilse Geijzendorffer (directora del Louis Bolk Instituut, Països Baixos), Rebecca Spake (investigadora de la University of Reading, Regne Unit), Felix Eigenbrod (investigador de la University of Southampton, Regne Unit) i Tord Snäll (investigador de la Swedish University of Agricultural Sciences, Suècia). Així mateix, es van convidar especialistes del CREAF en aquest àmbit com ara Francesco d’Adamo, Josep M. Espelta, Francisco Lloret, Jordi Martínez Vilalta, Maurizio Mencuccini (coordinador de les Synthesis Actions) i Javier Retana.

Participants en la sessió de treball duta a terme en l'estació biològica de Can Balasch. Imatge: Synthesys Actions.
Participants en la sessió de treball duta a terme en l'estació biològica de Can Balasch. Imatge: Synthesys Actions.

En estructurar el contingut del taller s’ha tingut en compte per què és pertinent avaluar els serveis i beneficis que presta el bosc a les persones; per què són rellevants els efectes espacial i temporal, i com afecten el context socioecològic, les variables essencials i la seva interrelació. El pas següent d'aquesta segona Synthesis Action és explorar vies per millorar l'avaluació dels serveis ecosistèmics dels boscos, per plantejar polítiques i gestió públiques a partir del coneixement generat.

El taller de la segona Synthesis Action està finançat per mitjà d'una Acció de Síntesi inclosa al Programa Severo Ochoa del CREAF.

Notícies relacionades

Notícia
Trencalòs, Gypaetus barbatus. Imatge domini públic
Notícia

L’extinció de 1300 ocells en els pròxims 200 anys esborraria rols claus a la natura

Notícia
RestPoll_LauraRoquer
Notícia

Receptes senzilles per afavorir els pol·linitzadors a Europa, la proposta del projecte RestPoll

Reportatge
Reportatge

Quins arbres hem de plantar a les ciutats?