09/05/2022 Notícia

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia i comunicadora científica, compta amb experiència en projectes europeus de ciència ciutadana i divulgació al CREAF.
Comparteix

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

La visita ha estat una oportunitat per consolidar un espai de conversa entre la investigació que duu a terme el CREAF i l’esfera política. També ha sigut una ocasió per parlar de les diverses línies de recerca del centre i explorar com pot contribuir, des del rigor i el coneixement, a la presa de decisions en relació a les polítiques mediambientals. A la trobada hi han assistit en Joan Pino, director del CREAF, i algunes investigadores i investigadors del centre representants d'àmbits de recerca en ecologia com ara els boscos, la biodiversitat, la restauració de sòls, la gestió de l'aigua, l’agricultura i el canvi global. 

La ministra ha coincidit amb el personal del CREAF sobre l’emergència de crear i implementar polítiques ambicioses en temes ambientals. En particular, ha destacat la necessitat de conèixer millor en funcionament dels sòls i avançar en la seva restauració a través per exemple de l’agricultura regenerativa. A més, ha fet especial èmfasi en el desplegament de solucions basades en la natura per a la recuperació d’ecosistemes, un camp en el que el centre té molta experiència a través de projectes com ara The Green Link, entre d’altres. Teresa Ribera també ha expressat el seu acord amb la importància de donar més veu a la comunitat científica en situacions d’emergència com ara la que va provocar el temporal Glòria. Pel que fa a aquest cicló, la investigadora Annelies Broekman ha anomenat algunes de les lliçons apreses vinculades amb l'acció política posterior.

Per fer possible el vincle entre ciència i presa de decisions polítiques, la ministra ha emfasitzat la necessitat de crear metodologies i eines que el facilitin. Com a bon exemple ha assenyalat els informes periòdics de l’IPCC, que considera eines essencials per disposar d’informació i solucions útils. En aquest sentit, ha pogut conèixer un dels seus autors, Jofre Carnicer, que estava present a la visita.

A la trobada també s’ha ressaltat la rellevància de sensibilitzar la ciutadania mitjançant accions com ara la ciència ciutadana, un camp en el qual el CREAF compta amb una llarga trajectòria amb projectes com ara Mosquito AlertAlerta ForestalRitmeNatura i uBMS.  

D’acord amb Joan Pino, “des del CREAF ja estem treballant per promoure la innovació a la governança, és a dir, aportem eines perquè els resultats científics puguin tenir-se en compte a la presa de decisions. El proper pas és que la recerca que genera el centre sigui especialment rellevant per promoure, per una banda, polítiques de sensibilització, adaptació i mitigació al canvi climàtic i, per l'altra, augmentar el nostre impacte social”.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel