Notícia

La plataforma de coneixement Prismàtic compleix tres anys!

Responsable de xxss i nous formats

Verónica Couto Antelo

Apassionada per la ciència, la divulgació sobre canvi climàtic i global i l'anàlisi dels moviments socials i de justícia climàtica. De formació biòloga amb menció en biodiversitat (UB, 2015), però exercint des dels
Comparteix

El novembre de 2016 es va posar en marxa amb molta il·lusió i confiança per enfortir l'agenda comuna ciència-gestió. Ara compta ja amb la participació de catorze entitats catalanes que aporten la seva expertesa en patrimoni natural i biodiversitat. Fem un recull de les cinc fitxes més consultades.

El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 - Public Domain.
El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 - Public Domain.
  • Gestió forestal compatible amb la diversitat d'ocells

Una fitxa del CTFC i el CREAF feta a partir d'un article del 2018 que demostra com les aclarides als boscos poden afavorir l'abundància d'ocells forestals. Consulta-la.

  • El foc ha estat decisiu en la configuració del paisatge pirinenc

Una fitxa del  Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) de l’UAB que explica curosament un article del 2013, on s'avalua la incidència de l'activitat humana (en multitud d'àmbits) en el límit superior del bosc. Consulta-la.

  • Què volen saber els gestors sobre boscos mixtes i quines respostes els dóna la ciència?

Fitxa del CREAF sobre un estudi publicat al 2018, que reflexa les 10 preguntes més demandades sobre gestió forestal en un procés participatiu. Consulta-la.

  • Els plàstics, la nova amenaça dels ecosistemes costaners

Una fitxa del CEAB–CSIC (2018) sobre els microplàstics i la seva dispersió al Mediterrani. La zona d'estudi són les Balears. Consulta-la.

  • Èxits i fracassos en la gestió dels sistemes dunars

Fitxa de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis, feta a partir d'un manual de gestió publicat al 2016 i els seus resultats precisos sobre què funciona (i què no) en la conservació de dunes. Consulta-la.

 

Què és el Prismàtic?

La Plataforma de Coneixement per a la Gestió del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el Prismàtic, és una plataforma d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat a través d'un recull d'estudis, manuals, informes, en forma de fitxes divulgatives.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat el Prismàtic amb l’objectiu de donar suport al disseny i a la implementació de polítiques de gestió del medi natural i de la biodiversitat més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica. La plataforma està coordinada pel CREAF i vol aglutinar el màxim d’evidència científica sobre temàtiques ambientals.

 

Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?