12/07/2023 Notícia

La veu de la ciència es fa sentir a la MedCOP 2023 del Clima celebrada a Tànger

Comparteix

El CREAF ha intervingut a la conferència internacional MedCOP 2023 'From COP 27 to COP 28 - Driving climate action in the Mediterranean at local and regional levels' celebrada a Tànger (Marroc). Alicia Pérez-Porro –coordinadora científica del centre– i Adriana Clivillé –responsable de comunicació internacional– han pres part al fòrum científic ‘Enhancing Tink Tank Contributions to Address Climate Change’, en què diversos think tanks i centres de recerca han posat en comú com contribueixen des dels seus territoris a l’acció climàtica a la Mediterrània.

"Per tal que les polítiques públiques ambientals siguin eficients, tots els actors, inclosa la ciència, han de formar part del seu procés de disseny des de la fase de la concepció" Alicia Pérez-Porro

Pérez-Porro ha destacat la transcendència que la ciència estigui present a les taules de negociació i presa de decisions internacionals de bon principi. És a dir, que se la tingui en compte d’entrada per dialogar amb la gestió i la presa de decisions polítiques a l’hora de valorar accions per mitigar el canvi global i protegir la pèrdua de biodiversitat. “Per tal que les polítiques públiques ambientals siguin eficients, tots els actors, inclosa la ciència, han de formar part del seu procés de disseny des de la fase de la concepció. Alhora, la ciència ha de tenir una perspectiva de gènere i no només basada en el nord global”, en paraules de la coordinadora científica del CREAF.

D’altra banda, Clivillé ha explicat que en treballar la comunicació internacional des del CREAF es busca arribar als mitjans que influeixen en la definició de l'agenda mediàtica sobre el clima.“Intentem arribar als professionals de mitjans que són font d'informació per a persones amb responsabilitat de gestió i política i que, per tant, tenen veu pública. A més de treballar amb periodistes especialitzats i generalistes, lògicament”.

Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del govern català, i Màriam Lutfi, responsable de Política mediterrània del govern català, juntament amb Alicia Pérez-Porro i Adriana Clivillé, del CREAF. Imatge: Maria Lemus Cànovas, Generalitat de Catalunya.
Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del govern català, i Màriam Lutfi, responsable de Política mediterrània del govern català, juntament amb Alicia Pérez-Porro i Adriana Clivillé, del CREAF. Imatge: Maria Lemus Cànovas, Generalitat de Catalunya.

Amb el fil conductor del canvi climàtic, les taules rodones, sessions de treball, exposicions i tallers que integren la convenció han tractat temes com ara solucions basades en la natura, gestió de l'aigua, agricultura i seguretat alimentària, mobilitat, planificació urbanística, resiliència, economia circular, gestió de residus, dona i vulnerabilitat climàtica, migracions i cooperació, per anomenar els principals.

Algunes de les organitzacions presents a la MedCOP 2023 2023 són UN Habitat, UNFCCC, UNEP/MAP, FAO, ICLEI, Unió per la Mediterrània, Regions4, IEMed, Plan Bleu, el Deptament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, entre moltíssims d'altres i a més de representació de la societat civil, les associacions i el govern del Magreb.

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?