28/07/2023 Notícia

L’investigador visitant del CREAF William Anderegg, guardonat per l’Acadèmia de les Ciències de Nova York i la Fundació Blavatnik

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

La New York Academy of Sciences i la Blavatnik Family Foundation han anunciat els 3 distingits amb els Blavatnik National Awards for Young Scientist 2023, entre els quals es troba William Anderegg, investigador de la Universitat de Utah (EEUU) i visitant en període sabàtic al CREAF fins el juny de 2023. El professor Anderegg ha sigut distingit en l’àmbit de ciències de la vida i, en particular, pel seu treball sobre com els arbres absorbeixen i alliberen diòxid de carboni en un context de canvi climàtic. Per això, al CREAF ha col·laborat durant un any amb l’equip dels investigadors Jordi Martínez Vilalta i Maurizio Mencuccini, gràcies també a la similitud de condicions climàtiques de l’estat americà de Utah i la regió mediterrània.

La valoració que fa William Anderegg per al CREAF destaca l'impuls del premi a la ciència i al coneixement: “aquesta distinció permetrà al grup de recerca que lidero impulsar algunes proves i experiments que no s'haurien pogut dur a terme d'una altra manera, així com ampliar l'equip”, explica. A banda, Anderegg ressalta l'immens honor que suposa aquest reconeixement i destaca la rellevància que les candidatures siguin avaluades per un jurat independent, integrat per algunes de les científiques i científics més reconeguts dels Estats Units.

"Espero que les nostres contribucions ajudin a il·luminar el futur dels boscos de la Terra i proporcionin les eines necessàries i urgents per abordar el canvi climàtic”

WILLIAM ANDEREGG, investigador en període sabàtic del CREAF

Fer un tomb a una teoria fundacional

El treball científic de William Anderegg fa un tomb a una teoria fundacional de 40 anys enrere sobre com es comporten les fulles dels arbres per millorar la pèrdua d’aigua causada per la sequera, i com aquest aspecte intervé en la resposta dels boscos al canvi climàtic. Els seus descobriments i del seu equip ja estan influint en les solucions climàtiques, les polítiques mundials i la salut pública.

L’àmbit de coneixement de William Anderegg i el seu grup de recerca examina la interacció entre el canvi climàtic i l'ecologia vegetal, des de l'escala de les cèl·lules fins als boscos. En concret, aborda com afecten la sequera i el canvi climàtic el sistema integral pel sòl, la planta i l’atmosfera, tenint en compte la fisiologia dels arbres, la interacció entre espècies i la retroalimentació entre la biosfera i l’atmosfera.

Els descobriments de William Anderegg ja estan influint en les solucions climàtiques, les polítiques mundials i la salut pública.

Les altres dues persones premiades pel Blavatnik National Awards for Young Scientist 2023 són l’especialista en química inorgànica i l’estat sòlid Shannon Boettcher, i l’experta en matemàtica aplicada Svitlana Mayboroda.

L’àmbit de coneixement de William Anderegg i el seu grup de recerca examina la interacció entre el canvi climàtic i l'ecologia vegetal, des de l'escala de les cèl·lules fins als boscos. Foto: Lluís Comas.
L’àmbit de coneixement de William Anderegg i el seu grup de recerca examina la interacció entre el canvi climàtic i l'ecologia vegetal, des de l'escala de les cèl·lules fins als boscos. Foto: Lluís Comas.

Nicholas B. Dirks, president i director general de l'Acadèmia de Ciències de Nova York, ha ressaltat la transcedència de la ciència per fer avançar el bé públic: “els guardonats d'enguany estan treballant per fer front als principals reptes de la societat, entorn a l'energia i la sostenibilitat, el canvi climàtic i els incendis forestals, i la transformació de la física de l'estat sòlid i la física de semiconductors, la qual cosa demostra la gran importància de la ciència per a l'avenç del bé públic”.

Impuls a especialistes per sota dels 42 anys

El Blavatnik National Award és el premi científic de major envergadura dels Estats Units adreçat a especialistes en ciència i enginyeria menors de 42 anys. En l’edició de 2023 s’han rebut 267 candidatures de 134 institucions de 38 estats dels Estats Units. El guardó va ser creat per la Fundació de la Família Blavatnik el 2007 i administrats de forma independent per l'Acadèmia de Ciències de Nova York, i als seus incis va identificar talents científics destacats a Nova York, Nova Jersey i Connecticut. El 2014, es van crear els Premis Nacionals Blavatnik per reconèixer científics del cos docent de tot Estats Units. El 2017, els premis es van ampliar per incloure-hi també científics del Regne Unit i Israel.

El Blavatnik National Award és el premi científic de major envergadura dels Estats Units adreçat a especialistes en ciència i enginyeria menors de 42 anys.

L'Acadèmia de Ciències de Nova York és una organització independent sense ànim de lucre que, des del 1817, s'ha compromès amb l'avenç de la ciència en benefici de la societat. Amb més de 20.000 membres a 100 països, l'Acadèmia promou el coneixement científic i tècnic, aborda els desafiaments globals amb solucions basades en la ciència i patrocina una àmplia varietat d'iniciatives educatives a tots els nivells per a STEM i camps relacionats amb STEM. L'Acadèmia organitza programes i publica continguts sobre ciències físiques i de la vida, ciències socials, nutrició, intel·ligència artificial, informàtica i sostenibilitat. L'Acadèmia també ofereix recursos professionals i educatius per a investigadors a totes les fases de les seves carreres.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel