04/03/2024 Notícia

Neix el nou consorci europeu sobre ecologia química sota el nom ‘E-Niche’

Tècnic/a de comunicació

Galdric Mossoll Clos

Soc biòleg ambiental especialitzat en la gestió i la conservació de la biodiversitat. Utilitzo la fotografia com a eina de divulgació científica, per generar consciència i promoure’n la conservació.
Comparteix

Recentment s’ha anunciat la creació d'un consorci europeu anomenat E-Niche (European Network in Chemical Ecology), on participa el CREAF, entre altres centres, a través del grup de recerca que lidera Josep Peñuelas, investigador també del CSIC. Aquest consorci internacional té com a objectiu unificar els equips de recerca europeus en ecologia química, una disciplina que busca comprendre els mecanismes químics que subdueixen a les interaccions i comunicació entre éssers vius.

L'ecologia química és un camp de recerca interdisciplinari situat entre la biologia i la química. El seu enfocament radica en comprendre i descriure els mecanismes químics que regeixen les relacions i comunicació entre organismes. Actualment, aquest camp de recerca està altament fragmentat, i el consorci E-Niche busca fomentar la col·laboració entre investigadors i investigadores per augmentar la visibilitat dels seus estudis i compartir coneixements, eines i plataformes.

La investigadora Pilar López, del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), destaca la rellevància de fomentar aquestes col·laboracions, especialment en el context de la sostenibilitat. E-Niche busca establir associacions entre científics de diverses disciplines, com ara químics, bioquímics, biòlegs, microbiòlegs i neurobiòlegs, formant així una xarxa interdisciplinària que generarà idees i perspectives originals. A més del MNCN i l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del CSIC, participen en el projecte el CREAF , la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El consorci no només busca fomentar la col·laboració científica, sinó també desenvolupar noves estratègies per abordar problemàtiques de la societat actual, com ara la protecció de la biodiversitat i la reducció de contaminants. Es pretén aprofundir en la comprensió del món viu a través de l'estudi de la comunicació química entre organismes i amb el seu entorn. Un dels objectius clau és prevenir la pèrdua de la biodiversitat química a causa de les amenaces dels canvis globals. La comunicació química es destaca com el llenguatge més antic i estès a la Terra, utilitzat per organismes de totes les mides i hàbitats. La recerca de la CE es centra a estudiar les substàncies naturals que serveixen com a transmissors, entendre els sistemes a què es dirigeixen i caracteritzar les conseqüències ecològiques, conductuals i de desenvolupament de les senyals químiques. Aquest enfocament multidisciplinari contribueix a comprendre la complexitat de les interaccions químiques en els ecosistemes terrestres i aquàtics.

El projecte E-Niche estarà en vigor fins a l’octubre de 2027, moment en què s'analitzaran els resultats obtinguts per considerar-ne la possible continuïtat.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel